Fransen laten hoofd hangen

Frankrijk heeft de mooiste en creatiefste voetballers, maar scoort erg moeilijk.

Roemenië verdedigde en haalde een 0-0 gelijkspel, wat werd gevierd als een zege.

De zon schijnt weer in Zwitserland en zorgt voor een schaduwbeeld op het veld van een Franse en een Roemeense speler. Foto AFP A Romanian and a French players cast shadows on the ground as they go for a header during the group C match between Romania and France in Zurich, Switzerland, Monday, June 9, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Peter Klaunzer) Associated Press

Roemenië heeft Frankrijk op vakkundige wijze van zijn eerste overwinning op het EK van 2008 afgehouden. De Roemenen waren er in Zürich alleen maar op uit de Fransen van scoren af te houden. Ze slaagden in hun opzet. Het werd 0-0 in de eerste wedstrijd van poule C, waarin ook Nederland en Italië uitkomen.

De Roemenen en Fransen speelden een teleurstellende wedstrijd. Het zwakker geachte Roemenië ondernam bar weinig om te winnen. De Fransen deden er wel alles aan, vielen vooral aan, maar bleken niet doortastend genoeg om de defensieve Roemeense ploeg te verslaan. Geen moment lieten de Roemenen zien waarom ze zo worden gevreesd, zoals in de wedstrijden tegen Nederland in de kwalificatiereeks. Waar was Mutu, de altijd gevaarlijke spits? Hij viel niet op. Omdat hij werd gehinderd door een lichte blessure, zo werd gezegd.

Waren ze dan beducht voor de Fransen? Alleen op basis van de namen mag de Franse ploeg zich weer rekenen tot de favorieten voor de Europese titel, die ze eerder in 1984 en 2000 wonnen. De tijden van Zinedine Zidane mogen dan voorbij zijn, met Franck Ribéry en de jonge talenten Karim Benzema, Samir Nasri , Bafetimbi Gomis en Hatem Ben Afra blijken de Fransen toch aardige opvolgers van de sprookjesprins in huis te hebben. Bondscoach Raymond Domenech kan ze niet eens allemaal opstellen, zoveel talent heeft hij tot zijn beschikking.

De reservebank zit vol artistieke spelers. Thierry Henry, bijvoorbeeld, moest gisteren met een lichte blessure toekijken, evenals Patrick Vieira. Deze oudjes kan Domenech de volgende keer zomaar opstellen. Maar wie hij ook het veld instuurt, kan voetballen zoals het de ware liefhebber behaagt. Aanvallend en technisch voetbal, gesteund door ijverige middenvelders en prachtige verdedigers, onder aanvoering van Liliam Thuram, wereldkampioen van 1998 en Europees kampioen van 2000.

Alleen scoren gaat de ploeg, die vrijdag in Bern Nederland treft, niet gemakkelijk af. Benzema, Ribéry en Anelka mogen dan menig doelpunt hebben gemaakt, tegen de verdedigende Roemenen liepen ze zich voortdurend vast.

Het aanvallende spel van de Fransen is te prijzen, maar alleen daarmee win je niet van Roemenië en win je zeker geen Europese titel. Hoe goed ze ook kunnen voetballen, ze misten de stuwende kracht van de geblesseerde Vieira, de creativiteit van de al gestopte Zidane en de acties van Henry in zijn beste vorm. Anelka is sinds hij in januari door Chelsea van Bolton Wanderers werd gekocht voor 124 miljoen euro de duurste voetballer aller tijden, maar hij blijft toch een laconieke spits – zeker als het tegenzit. Hij heeft al bij Arsenal, Real Madrid, Liverpool en Fenerbahçe gespeeld. maar nergens is zijn eens bij Paris St. Germain geroemde talent tot uiting gekomen.

Mogelijk vertolkt Anelka het karakter van de Franse voetballers. Zodra doelpunten uitblijven, laten ze hun hoofd hangen. De Roemenen zagen het allemaal tot hun opluchting aan. De gevierde spits Adrian Mutu kwam in het stuk niet voor. De topscorer van Fiorentina werd gemakkelijk in bedwang gehouden door Thuram en zijn collega’s.

Toen de Franse coach na Anelka ook nog Benzema verving door Nahir, werd duidelijk dat Domenech gauw zijn geduld verliest. Zo hoopvol aanvallend als de Fransen waren begonnen, zo ontmoedigd sloten ze het duel af. Hoe goed ze ook kunnen voetballen, mentaal blijven ze zwak. Niet dat de Fransen zich uitgeschakeld hoeven te voelen voor de titel na dit resultaat. Vrijdag krijgen ze een nieuwe kans om hun talenten te tonen. Dan wacht Nederland. De Roemenen vierden de 0-0 als een overwinning. Want wie niet uit is op een overwinning is blij met een punt.

Frankrijk 0 Roemenie 0

Gespeeld op 9 juni, Zürich

Toeschouwers: 30.000

Scheidsrechter: Mejuto González (Spa)

Geen doelpunten

27' Nicolae

40' Contra

43' Goian

51' Sagnol

    • Guus van Holland