Film van de dag

The Hole. Vier leerlingen van een dure kostschool brengen een weekeinde in een ondergrondse bunker door om te ontsnappen aan een werkweek waar ze geen zin in hebben. De school denkt dat ze bij hun ouders zijn, en hun ouders dat ze op school zijn. De vier van de buitenwereld afgesloten tieners voeren vervolgens een psychologische oorlog met elkaar. Opmerkelijk is wel de analogie met de gedachte achter ‘Big Brother’. Op zeker moment wordt gesuggereerd dat de vier door camera’s geobserveerd worden en dat ze alleen door een bepaalde vorm van gedrag kans maken te overleven. Ze hoeven dat gedrag niet te menen, zolang ze maar overtuigend acteren voor de camera. The Hole wordt in het laatste half uur behoorlijk gruwelijk, en betreedt dan het terrein van de tienergriezelfilm. Ingenieus scenario dat uiteindelijk struikelt over een overmaat aan ambitieuze slimmigheid. (Nick Hamm, 2001, GB), RTL 7, 20.30-22.30u.