Een klein uur met de wijze man

robert_rubin_afp.jpgEen klein uur met Robert Rubin is veel te kort. Hij werkt sinds 1966 in de financiële wereld en was sindsdien een van de hoogste bazen van zakenbank Goldman Sachs en minister van Financiën onder Clinton. Naar eigen zeggen heeft hij ,,aardig wat financiële crises meegemaakt in de afgelopen 40 jaar”. Nu noemt hij zichzelf consigliere bij Citigroup, de bank die bovenaan staat in de wall of shame van de kredietcrisis, met afschrijvingen van maar liefst 42,9 miljard dollar. Where was the wise man, vroeg The New York Times zich af toen de omvang van het debacle duidelijk werd.

Waar over te praten met zo’n man? Over alles, dan maar. Hier een paar van zijn opvattingen:

Het kan nog wel even duren voor de Amerikaanse economie weer opkrabbelt, denk Rubin. ,,Ten eerste is de beschikbaarheid van krediet krap en ik denk dat dat nog een tijd zal duren, met alle zorgen die banken hebben over hun balans. Maar het grootste probleem is de Amerikaanse consumptie.” Door de dalende huizenprijzen, het gebrek aan spaargeld en de hoge schulden, zal de Amerikaanse consument volgens hem nu toch echt minder geld gaan uitgeven.

De verschuiving van kapitaal naar landen als Dubai en China zal de wereld ingrijpend veranderen, zegt hij. ,,Ik denk dat Korea, China, India en al die opkomende landen, nu ze economisch zo succesvol zijn, op een gegeven moment ook een grotere rol zouden moeten spelen in wereldkwesties, zoals vrede in het Midden-Oosten, Darfur en klimaatverandering. Ik denk dat dit soort landen zich daar zeker mee bezig zullen houden, ook al zijn ze tot nu toe nog vooral geinteresseerd in economische thema’s.”

En ten slotte over de kredietcrisis, die volgens hem ,,niemand heeft zien aankomen”. Hij vindt dat er nieuw beleid moet komen om dit in de toekomst te voorkomen. Zo zouden er volgens hem strengere kapitaaleisen moeten zijn, zou er een gemeenschappelijke toezichthouder moeten komen voor gewone banken en investment banks en zouden er regels moeten zijn over wat financiele instellingen wel en niet buiten hun balans mogen houden.

Verder pleit hij zelfs voor een verandering van de accountancyregels, zodat banken niet meer gedwongen worden hun bezittingen af te waarderen op het moment dat de marktwaarde ervan daalt. Want dat stimuleert de gedwongen verkoop van die bezittingen, zegt hij, waardoor de waarde nog verder daalt. ,,Dat laatste is zeer controversieel”, zegt hij. ,,De meeste mensen die ik ken zijn het niet met me eens. Maar dat is omdat ze het mis hebben.”

    • Elske Schouten