Diabetespatiënt heeft nauwelijks iets aan medicijnonderzoek

Rotterdam. Slechts één op de vijf onderzoeken onder diabetici maakt duidelijk wat de geteste behandeling voor de patiënt betekent. De andere komen met resultaten die voor de patiënt nauwelijks van belang zijn. Die kritiek op het ontwerp van medisch-wetenschappelijke onderzoeken schreven onderzoekers vorige week in het Journal of the American Medical Association. Bij onderzoek naar medicijnen moeten de arts en de patiënt eigenlijk weten of de dood erdoor wordt voorkomen, en of de kwaliteit van leven toeneemt, vinden de onderzoekers. Ze stelden vast dat ruim 80 procent van de diabetesonderzoeken met patiënten zaken meet die niet direct iets zeggen over het voorkomen van dood of over kwaliteit van leven. In plaats daarvan wordt bijvoorbeeld cholesterolgehalte of achteruitgang van de nierfunctie als `eindpunt` genomen. Op basis van eerdere onderzoeken concludeerden ze dat het aandeel studies met eindpunten waar de patiënt iets aan heeft niet toeneemt.