De übergadget in Nederland

Apple zet de nieuwe versie van zijn iPhone een stuk voordeliger in de markt.

Het apparaat zal vanaf 11 juli ook officieel in Nederland te koop zijn.

Apple gaat de nieuwe versie van de iPhone vierhonderd dollar goedkoper verkopen dan de eerste versie. Met een instapprijs van 199 dollar wil het Amerikaanse technologiebedrijf de übergadget aantrekkelijker maken voor een groter publiek. Volgens Gartner-analist Milanesi is de nieuwe prijs meer gericht op de consument die een nieuwe telefoon wil kopen – en niet per se een nieuwe iPod muziekspeler.

Inmiddels heeft Apple zes miljoen smartphones verkocht, maakte Apple-baas Steve Jobs gisteren in San Francisco bekend. Dat strookt redelijk met zijn plannen om in 2008 uiteindelijk tien miljoen iPhones te verkopen. Vanaf 11 juli is de nieuwe versie te koop in 22 verschillende landen, waaronder Nederland. T-Mobile gaat de telefoon leveren.

De iPhone 3G heeft een snellere mobiele internetverbinding dan de vorige versie en een ingebouwde satellietontvanger. De gps-ontvanger maakt het toestel geschikt voor het gebruik van routenavigatie of zogeheten location based services: diensten die op basis van de locatie van de mobiele beller worden aangeboden.

Gps is een belangrijk wapen om de concurrentie met telefoonfabrikanten als HTC en Nokia aan te gaan. Die rusten inmiddels vrijwel al hun duurdere toestellen uit met navigatietoepassingen.

Om ook zakelijke gebruikers te trekken komt Apple met een nieuwe softwareversie. De iPhone is straks ‘open’ voor software van derden. Apple nodigde in maart al ontwikkelaars uit om zelf applicaties te schrijven, zodat het aantal functies van de telefoon sneller groeit. Dat kunnen nieuwsdiensten zijn (bijvoorbeeld Teletekst rechtstreeks op je mobiel) maar ook kleine spelletjes of serieuze bedrijfsapplicaties.

Ontwikkelaars die een applicatie voor de iPhone bouwen, bieden hun waren via een iTunes-achtige winkel te koop aan. Klanten kunnen daar een programmaatje met één vingertik kopen en installeren. Apple int dertig procent van de aanschafkosten, behalve van de programma’s die gratis applicaties in deze App Store worden aangeboden.

Apple wil ook concurreren met Microsoft en Google. Daarvoor tuigde het technologiebedrijf zijn online dienst ‘.Mac’ op met betere synchronisatiemogelijkheden. MobileMe, zoals de nieuwe versie heet, maakt het mogelijk mail, contactinformatie, agenda’s en bestanden bij te houden tussen iPhones, Macs en Windows-systemen met Outlook. Website Me.com zal een mobiele desktop worden, vergelijkbaar met gratis synchronisatiediensten van Microsoft (Windows Live) of Google (Google Docs, Gmail en Calendar). Apple vraagt 99 dollar per jaar voor MobileMe. Van de iPhone zal naast de basisversie van 8 GB ook een 16 GB versie te koop zijn voor 299 dollar. Die is ook in het wit verkrijgbaar.

Meer details over de iPhone 3G op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink