De pitbull mag weer, als hij zich gedraagt

Het verbod op het bezit van pitbulls of pitbullachtige honden wordt ingetrokken. Dat heeft minister Verburg (Landbouw, CDA) de Tweede Kamer laten weten. Een meerderheid van de Kamerleden was al voor het schrappen van dit verbod. Ook de dierenbescherming is voor.

Verburg komt wel met een nieuwe regeling om agressief gedrag van honden te beteugelen. De nieuwe maatregel zegt dat niet het uiterlijk, maar het gedrag van een hond bepalend moet zijn voor de beslissing om het dier af te maken. „Elk bijtincident is er een te veel”, vindt Verburg.

Het verbod op pitbulls is onderdeel van de Regeling Agressieve Dieren van 1993, die werd ingevoerd nadat drie kinderen door deze soort waren doodgebeten. Sinds de invoering van de regeling was ook het fokken van de vechthonden verboden en werden in beslag genomen honden afgemaakt.

Een commissie van wijzen (de commissie-Van Sluijs) heeft het effect van het pitbullverbod onderzocht en kwam tot de conclusie dat het aantal bijtincidenten hierdoor niet kleiner is geworden. Bovendien bleek dat slechts een klein deel van alle pitbulls dit agressieve gedrag vertoont.

Justitie zal de dossiers van alle reeds in beslag genomen pitbulls en pitbullachtigen moeten bekijken. Alleen de abnormaal agressieve honden die nu vastzitten mogen worden gedood.

Commentaar: pagina 7