De Bundesliga wint het EK

De 368 spelers die in actie komen op het EK komen uit in 23 competities.

De Duitse Bundesliga is het best vertegenwoordigd met 57 spelers, Bulgarije heeft er één.

Voor Spanje, Rusland, Griekenland en Zweden begint vanavond eindelijk het EK voetbal. En vooral Rusland is een buitenbeentje op dit toernooi. De Nederlandse bondscoach Guus Hiddink heeft liefst 22 spelers uit de Russische competitie geselecteerd. Geen enkel ander land heeft zoveel spelers uit de eigen competitie. De Russische selectie wordt aangevuld met één speler die de kost verdient in het buitenland, Ivan Saenko, die uitkomt voor FC Nürnberg in de Bundesliga. Hij is een van de 57 voetballers op dit EK die in Duitsland speelt, waarmee de Bundesliga het best vertegenwoordigd is.

Ook Spanje, rivaal van Rusland in groep D, is een buitenbeentje. Dat is het enige team op dit EK dat geen enkele speler heeft die uitkomt in de Duitse competitie. Bondscoach Luis Aragonés probeert de eerste Europese titel sinds 1964 te veroveren met achttien spelers uit de Primera Division, aangevuld met vijf Spanjaarden die in de Engelse Premier League uitkomen, zoals aanvaller Fernando Torres van Liverpool.

Engeland mag dan wel niet gekwalificeerd zijn voor het eindtoernooi, er lopen op de velden in Zwitserland en Oostenrijk wel 44 spelers rond die afgelopen seizoen voor Engelse clubs speelden. Dat zijn vaak de grote vedetten, zoals Cristiano Ronaldo van Manchester United, Michael Ballack van Chelsea of Cesc Fabregas van Arsenal. Maar er zijn ook mindere goden bij, zoals pakweg de Poolse reservespeler Marek Saganowksi, die uitkomt voor Southampton. Met 44 spelers is Engeland na Duitsland het best vertegenwoordigd op het eindtoernooi. Geen wonder, want de Engelse voetbaleconomie is veruit de grootste ter wereld, goed voor een jaaromzet van 2,5 miljard euro. Zo kunnen de Engelse clubs dus de beste spelers van over de hele wereld aantrekken.

Met een omzet van bijna 1,5 miljard is Italië het op een na rijkste voetballand van Europa. De Italiaanse clubs hebben 36 spelers afgevaardigd naar het EK. De helft van hen speelt voor de Italiaanse selectie.

De Nederlandse eredivisie, met een omzet van 355 miljoen euro de zesde voetbaleconomie van Europa, is slechts met tien spelers vertegenwoordigd. Van hen zitten er negen bij de selectie van Oranje, aangevuld met de Heerenveense Kroaat Daniel Pranjic. Nederland doet het met tien spelers minder goed dan bijvoorbeeld Rusland (29 spelers voor 7 landen), Turkije (17 spelers voor 2 landen) en Oostenrijk (16 voetballers voor vier landen), maar wel bijna even goed als Portugal (12 spelers voor 3 landen).

Ook echt kleine voetballanden hebben iets om voor te juichen. De fans van het Belgische Anderlecht juichten mee met Tsjechië (Jan Polak en Stanislas Vlcek) en huilden mee met Polen (Marcin Wasilewski). En zelfs in Bulgarije wordt een klein beetje uitgekeken naar het EK. De Roemeense middenvelder Florentin Petre won met CSKA Sofia de Bulgaarse titel, al zat hij gisteravond 90 minuten op de bank. En dat terwijl hij aast op een transfer, omdat Sofia wegens hoge schulden is uitgesloten van deelname aan de Champions League.

Sylvie Meis, de vrouw van Rafael van der Vaart, is een van de bekendste spelersvrouwen in Duitsland. Voor Bildzeitung houdt ze als ‘sexy EM-expertin’ Sylvie van der Bild een videoblog bij. Kijk naar haar verslag via nrcnext.nl/links

    • Dirk Vandenberghe