Constipatiemiddel tien jaar op de plank

Rotterdam. Tien jaar geleden is een werkend middel tegen constipatie gevonden, waarover nu pas is gepubliceerd: op 29 mei in The New England Journal of Medicine. Belgische onderzoekers lieten destijds het middel prucalopride testen bij 620 Amerikaanse patiënten die minder dan tweemaal per week poepten, een harde ontlasting. Prucalopride stimuleert de natuurlijke beweging van de dikke darm. Bijna een derde van de mensen die het slikten kreeg weer meer dan drie keer per week ontlasting, de ondergrens van `normaal`. Prucalopride is ontwikkeld door het Belgische bedrijf Janssen Pharmaceutica. Toen dat werd verkocht aan het Johnson & Johnson in de VS kwam de ontwikkeling van maagdarmmedicijnen er stil te liggen. De medicijnen zijn nu overgenomen door het jonge bedrijfje Movetis in Turnhout.