Bush pleit op top met EU voor meer druk op Iran

In de tuin van slot Brdo, bij de Sloveense stad Kranj, stelden president Bush (links), voorzitter van de Europese Commissie Barroso (midden) en de Sloveense premier Jansa zich vanochtend op voor een groepsfoto. Slovenië is tot eind deze maand voorzitter van de Europese Unie en daarom gastheer van de halfjaarlijkse Amerikaans-Europese top. Foto AP U.S. President George W. Bush, left, with European Commission President Jose Manuel Barroso, center, and Slovenian Prime Minister Janez Jansa at Brdo Castle on Tuesday, June 10, 2008 in Kranj, Slovenia. Bush opened his last summit with the European Union on Tuesday with a long list of trans-Atlantic issues on his plate _ Iran's nuclear ambitions, Afghanistan's woes, climate change, Mideast peace and perhaps even the U.S.-Europe flap over chickens.(AP Photo/Evan Vucci) Associated Press

President Bush heeft vandaag Slovenië, op zijn laatste Amerikaans-Europese top, de Europese Unie aangespoord de druk op Iran op te voeren om de nucleaire ambities van het land in te tomen.

De buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, zei dat hij waarschijnlijk zondag naar Teheran gaat, om het Iraanse bewind een samenwerkingsovereenkomst aan te bieden uit naam van de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Volgens dat akkoord zou Iran geholpen worden bij de ontwikkeling van kernenergie, op voorwaarde dat het overtuigend duidelijk maakt dat het nucleaire programma louter civiele toepassingen heeft.

De hele week is Bush in Europa, waar hij halverwege het laatste jaar van zijn presidentschap een een soort afscheidstournee maakt. Na Slovenië, dat nog tot eind deze maand het roulerend voorzitterschap van de EU bekleedt, zal Bush de hoofdsteden van de drie grote Europese machten aandoen, en ook Rome en Belfast.

In Brdo, bij Ljubljana, sprak Bush vanmorgen met voorzitter Barroso van de Europese Commissie, Solana en de Sloveens premier Jansa. Behalve Iran zouden ook aan de orde komen de toestand in Zimbabwe, de oorlog in Afghanistan, de Balkan, het Amerikaanse visumbeleid en handelskwesties waaronder het Europese invoerverbod voor Amerikaanse kip.

Vanavond reist Bush door naar Duitsland, waar hij met kanselier Merkel dineert in slot Meseberg, bij Berlijn, en ook woensdag gesprekken voert. Donderdag gaat Bush naar Italië, en vrijdag, na een bezoek aan de paus, reist hij door naar Parijs. Daar spreekt hij zaterdag met president Sarkozy. Zondag bezoekt de Amerikaanse president koningin Elizabeth op Windsor Castle en dineert hij met premier Brown in Downing Street. In Belfast, in Noord-Ierland, zal Bush maandag de machtsdeling tussen protestanten en katholieken prijzen. Daarna keert hij terug naar Washington. (AFP, AP)