Art Basel succesvol: 60.000 bezoekers

De kunstbeurs Art Basel is een groot succes geworden. De beurs, die zondag werd afgesloten, geeft weliswaar geen verkoopcijfers, maar internationale galeriehouders omschrijven de 39ste editie als „de beste ooit” tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Art Basel trok ruim 60.000 bezoekers die langs 300 galeriehouders liepen, aldus de organisatie. Die constateerde overigens minder Amerikaanse bezoekers dan vorige jaren en meer Arabische, Aziatische en Russische kopers. Maar ook verzamelaars uit Italië, Polen, Portugal, Spanje en Turkije bezochten de beurs.

Ook Nederlandse galeriehouders deden goede zaken. Willem Kerseboom, die op de kleinere satellietbeurs Scope Basel stond, noemt de beurs een uitzonderlijk succes. „Ten eerste was de sfeer geweldig en de ruimte prachtig. Ten tweede heb ik verschrikkelijk veel verkocht.” In totaal verkocht Kerseboom, die voornamelijk in Chinese kunst handelt, 23 werken op de beurs. En de komende weken zal hij volgens eigen zeggen even zoveel kunstwerken verkopen aan mensen die hun interesse hebben getoond.

„Ik heb momenteel een expositie op de Keizersgracht waar niemand komt kijken. Van een kunstenaar op deze expositie had ik drie werken meegenomen. Die had ik snel verkocht. Toen wilde een groep Italiaanse en Zwitserse verzamelaars meer zien. Via mijn laptop heb ik hen de werken in Amsterdam getoond. En vervolgens heb ik de expositie op de Keizersgracht leeg verkocht. Gewoon, vanaf het beeldscherm.”

Ook Martin Rogge van Flatland Gallery in Utrecht, die eveneens op Scope Basel stond, is tevreden. Hij verkocht van de internationaal bekende fotografen Erwin Olaf en Ruud van Empel „circa” veertig werken. Maar ook de relatieve nieuwkomers Carolein Smit en Nazif Topçuoglu deden het goed; alle zeven keramische beelden van Smit bijvoorbeeld, zijn verkocht.

Wel constateert galeriehouder Rogge dat de overspannenheid op de kunstmarkt iets afneemt. „Maar ach, zoals een collega in Basel zei: ‘Vroeger verkocht ik binnen vijf minuten uit, nu binnen tien minuten’.”