‘Ambtenaar Justitie liet zich betalen voor gratie’

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie is betrokken geweest bij het tegen betaling verlenen van gratie aan een veroordeelde wegens fraude. Dat zeggen advocaat-generaal J. K. en de Rotterdamse zakenman J. van L. De beschuldiging over de corruptie bij Justitie kwam gisteren naar voren bij het begin van de strafzaak tegen de advocaat-generaal (officier van justitie bij een gerechtshof) en zijn medeverdachte J. van L.. De twee worden verdacht van corruptie en valsheid in geschrifte.

De zakenman J. van L. had contact gezocht met de advocaat-generaal, die naast zijn werk bij het Openbaar Ministerie een juridisch adviesbureau had, wegens een juridisch geschil rond een oliedeal, waarin hij naar eigen zeggen gedupeerd was.

Bij die ontmoeting vertelde Van L. dat hij eerder gratie had weten te kopen na een veroordeling wegens fraude. Daarvoor had hij naar eigen zeggen enkele tienduizenden guldens betaald via stromannen. Dat geld kwam uiteindelijk terecht bij die hoge ambtenaar, aldus K.’s advocaat C. Korvinus.

Uit de tenlastelegging van officier van justitie G. Robben bleek dat de advocaat-generaal inderdaad onderzoek heeft gedaan naar betaling van smeergeld in ruil voor gratieverlening. Gratieverzoeken lopen via Justitie. Het landelijk parket wilde gisteren niet ingaan op de verklaringen van de verdachten. Ook bleef onduidelijk of de beschuldigingen onderzocht gaan worden.

De zakenman zou op basis van een vervalste medische verklaring zijn straf niet hebben hoeven uitzitten. K. zegt die affaire te hebben uitgezocht voordat hij zich zou buigen over de genoemde oliedeal. Daarbij verschafte hij zich toegang tot vertrouwelijke justitiebronnen – zoals kentekenregistraties en gratieverleningsdossiers – waar hij ambtshalve geen recht toe had. Daarmee heeft hij volgens het Openbaar Ministerie zijn geheimhoudingsplicht geschonden.

    • Jos Verlaan