Achterin hebben we nu kerels staan

Was het Nederlands elftal zo goed, of Italië zo slecht? De waarheid ligt bij zo’n vraag vaak in het midden. Aangezien Arjen Robben geblesseerd is en Robin van Persie nog niet geheel klaar, vond ik het aanvallende trio op het middenveld van Oranje heel logisch. Je kunt je afvragen of je voor Dirk Kuijt moet gaan schuiven en Sneijder op links dient te zetten, maar Wesley deed het aan die kant in combinatie met Rafael van der Vaart heel goed. Verrassend was dat André Ooijer in het centrum van de verdediging speelde en Khalid Boulahrouz als rechtsback.

Boulahrouz weet niet wat hij meemaakt, nadat hij al een keer op vakantie is gestuurd. Hij heeft door blessures afgelopen seizoen weliswaar weinig gespeeld, maar je ziet op de training wel of hij zo’n klus aankan. Dit is een jongen met een vechtersmentaliteit, terwijl ik John Heitinga toch meer een mooi-weer-voetballer vind. Hij maakte bij Ajax elke wedstrijd wel een kenmerkend foutje. Mathijsen wordt dat ook verweten, liet in het begin weer een steek vallen, maar ging steeds beter voetballen. Hij kan aan bijvoorbeeld Orlando Engelaar heel goed de bal kwijt en daardoor valt het minder op dat hij niet zo’n sterke opbouwer is. Tegen een ploeg als Italië heb je achterin kerels nodig en dat hadden we nu.

Wat Oranje naar mijn idee heel goed deed was de ruimte tussen de Italiaanse linies benutten. Italië speelt met vier verdedigers op één lijn en vier middenvelders ervoor. De stopper komt nooit uit zijn positie en wacht op zijn tegenstander. Van Nistelrooy hield hem goed bezig waardoor Sneijder en Van der Vaart konden profiteren.

Deze overwinning was geen incident. Al bleek elk schot op doel van ons een goal. Ik bedoel, het zat niet tegen, maar het was ook geen geluk. Het Nederlands elftal oogde gisteravond als een hecht team. Er werd heel erg hard voor elkaar gewerkt. Ook fysiek staan de internationals er goed op. En dan heb je altijd nog doelman Edwin van der Sar. Zijn grootste kwaliteit is dat hij zich geweldig kan focussen op een wedstrijd.

Je moet je verder verbazen over Engelaar. Ik vertelde omstanders op de tribune dat hij nog nooit op dit niveau heeft gevoetbald, terwijl hij toch moeiteloos meedeed. Orlando is dus een laatbloeier.

Als ik bondscoach Van Basten was zou ik met het oog op de wedstrijd tegen de Fransen nu achterin niets veranderen. En op het middenveld ook niet. Hij kan kijken hoe Van Persie traint. En je moet natuurlijk rekening houden met de kwaliteiten van de tegenstander. Hij heeft altijd invallers achter de hand als Ibrahim Afellay die de boel niet in de war brengen.

Er zaten op dit EK nog weinig ‘dode’ wedstrijden tussen. Het waren bijna allemaal aantrekkelijke duels. Dat vond ik heel opvallend. Bij de openingswedstrijd tussen Tsjechië en Zwitserland was het niveau wel niet zo hoog, maar de bal vloog heen en weer. Kroatië viel me erg tegen. Dat was een bokser die een klap uitdeelde en vervolgens afwachtte hoe de tegenstander reageerde. Portugal vond ik typisch Portugal. In de defensie hebben ze weer een paar enorm goede voetballers.

Duitsland werd achterin misschien niet genoeg gekieteld door de Polen, maar dat is toch ook weer een goede ploeg.

De scheidsrechters vond ik heel aardig. Inclusief Pieter Vink. Dat het doelpunt van Van Nistelrooy geen buitenspel was, wist ik. Dat had ik al eens eerder meegemaakt.

    • Foppe de Haan