7 Miljoen kijkers Oranje

Duizenden fans vierden gisteren feest vooraf aan Italië - Nederland op het Bundesplatz in Bern. Foto AP Thousands of Dutch soccer fans celebrate in front of the government building on the Bundesplatz square in Bern, Switzerland, Monday, June 9, 2008 prior to the Euro 2008 European Soccer Championship Group C match between the Netherlands and Italy. (AP Photo/Keystone/Lukas Lehmann) Associated Press

Bijna 7 miljoen mensen keken gisteren naar de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK voetbal tegen Italië. Naar de nabeschouwing keken ook nog eens 4,5 miljoen mensen. Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Nederland won met 3-0. De wedstrijd – met een kijkdichtheid van 47 procent – haalt daarmee net niet de top-10 van best bekeken wedstrijden van Oranje. Naar de halve finale van Oranje tijdens het vorige Europees kampioenschap in 2004 in Portugal, tegen het gastland, keken meer dan 8,5 miljoen mensen. Vrijdag speelt Nederland tegen Frankrijk. De helft van de Nederlanders kijkt dan thuis, volgens de STER. Vooral 13- tot 19-jarigen gaan naar vrienden, 20- tot 34-jarigen kijken meer in het café.