3 EXPOSITIE

1936, Berlijn. Gerhard Stock (Duitsland) Foto AP The Olympic flame is carried by relays of runners from Athens, Greece, where the Olympic games came into existence, to the modern Olympiad in the great sports plaza in Berlin, Germany, Aug. 3, 1936. Photo shows the Olympic torch being carried through Yugoslavia by Slav runners en route to Berlin. There it will be used to light the flame, which will burn in the stadium throughout the games. (AP photo) Associated Press

The Games must go on...

Vught: Nationaal Monument Kamp Vught. T/m 10 januari 2009, di-vr 10.00-17.00 uur, za-zo 12.00-17.00 uur. Inl: www.nmkampvught.nl

De expositie The Games must go on… laat twee kanten van een medaille zien: enerzijds de sportieve schoonheid van de Olympische Spelen, anderzijds een terugblik op de gespannen verhouding tussen sport, politiek en mensenrechten. Sportieve prestaties van Nederlandse atleten en de winnaars vanaf 1936 komen aan bod, met persoonlijke verhalen van oud-sporters als Ada Kok, Gerard Nijboer en Jos Hermens. Met filmbeelden over de Spelen in o.a. Berlijn (1936), Melbourne (1956) en Moskou (1980).