Yes, we can! zegt nu ook Clinton

Hillary Clinton staakt de strijd om de Democratische kandidatuur voor het presidentschap van de VS.

Ze steunt nu officieel Barack Obama.

Hillary Rodham Clinton heeft zaterdag officieel haar steun uitgesproken voor Barack Obama als presidentskandidaat voor de Democratische partij tijdens de verkiezingen in november. Tijdens een bijeenkomst in Washington zei Clinton „iedereen die zich met hart en ziel voor de campagne heeft ingezet” dankbaar te zijn en riep hen op hun „energie en passie” te gebruiken om Obama te helpen de presidentsverkiezingen te winnen. „Ik steun Obama en zal hem alle medewerking geven”, aldus de senator in haar toespraak, waarin ze zelfs Obama’s campagneleus „Yes, we can!” herhaalde.

In het kamp van Obama werd vooral opgelucht gereageerd. Vorige week had Obama al voldoende afgevaardigden verzameld om de nominatie zeker te stellen, maar Clinton weigerde, tot ergernis van een aantal prominente Democraten, zich tot nu toe neer te leggen bij haar nederlaag. Clinton zei dat ze de stem wilde blijven van haar eigen miljoenen kiezers. Nu kan Obama zich volledig concentreren op zijn kandidatuur.

Obama meldde zaterdag in een schriftelijke reactie „dolblij en vereerd” te zijn, en hij prees Clinton om haar „moedige campagne”. In november moet Obama het als eerste zwarte Amerikaanse presidentskandidaat van een grote partij opnemen tegen de Republikein John McCain.

In haar toespraak sprak Clinton openhartig over haar strijd om als eerste vrouw het Witte Huis te betreden. Ook sprak ze over de historische betekenis van het gevecht met Obama om de Democratische presidentskandidatuur. „De huidige generatie kinderen zal het als vanzelfsprekend beschouwen dat zwarte Amerikanen en vrouwen president kunnen worden”, zei Clinton.

Haar toespraak kon niet alle ongenoegen over Clintons nederlaag bij haar aanhangers wegnemen. Amerikaanse media citeerden een campagnemedewerker: „Ik zal Obama nooit vergeven voor wat hij Hillary heeft aangedaan”. Een andere campagnelid zei dat hij „voor Obama zou stemmen, maar dat is het dan ook”.

De vraag is nu wat Clinton verder gaat doen. In Washington wordt intensief gespeculeerd over wie het vicepresidentschap op zich zal nemen, mocht Obama de presidentsverkiezingen winnen. Clinton heeft al belangstelling door laten schemeren. Maar Obama lijkt voorlopig niet van plan op korte termijn een kandidaat te benoemen. Hij heeft een commissie samengesteld die een antecedentenonderzoek moet doen naar de mogelijke running mates. (AP, Reuters)