VS beperken contact mensenrechtenraad

Washington. De Verenigde Staten zullen niet langer actief deelnemen aan de de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en alleen nog vergaderingen bijwonen als dat ”absoluut noodzakelijk” is. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft het weinig nut ”deel te nemen aan een forum dat wat de VS betreft weinig meer doet dan Israël aanvallen”. De VS houden wel vast aan hun status van waarnemer. Toen de raad in 2006 werd opgericht als opvolger van de VN-mensenrechtencommissie, besloten de Amerikanen geen lid te worden omdat het orgaan volgens hen onvoldoende middelen had om grove schenders van mensenrechten te weren of te schorsen. Kort na de oprichting oordeelden de VS ook al dat de raad te veel doet aan mensenrechtenschendingen in Israël, en te weinig aan landen als Birma, Zimbabwe, Noord-Korea, Wit-Rusland of Cuba.