Voorzitter parlement Turkije woedend op Hof

De voorzitter van het Turkse parlement wil dat de bevoegdheden van het Constitutionele Hof worden ingeperkt. In een woedende reactie op het besluit van de hoogste Turkse rechtbank om het verbod op hoofddoekjes op universiteiten weer in te voeren, heeft Köksal Toptan dit weekeinde opgeroepen tot hervorming van de grondwet en de instelling van een senaat, die het Constitutionele Hof zou moeten controleren.

Het Constitutionele Hof oordeelde donderdag dat het besluit van het parlement van februari om studentes zelf te laten beslissen of zij op de universiteit een hoofddoekje dragen, in strijd met de principes van de seculiere republiek Turkije. De zaak was aangespannen door seculiere oppositiepartijen.

Toptan neemt als parlementsvoorzitter officieel een politiek neutrale positie in, maar is voormalig lid van de AK-partij. Veel kans maken zijn voorstellen op de korte termijn niet. De AK-partij heeft niet genoeg zetels in het parlement om een grondwetswijziging door te kunnen voeren en kan bij dit voorstel waarschijnlijk niet rekenen op steun van de nationalistische partij MHP, die in februari wel instemde met opheffing van het hoofddoekjesverbod.

De uitspraak over de hoofddoek effent de weg voor een verbod van de AK-partij, waarover hetzelfde Hof over enkele maanden een beslissing neemt. In de media wordt inmiddels druk gespeculeerd over wat er zal gebeuren als de AK-partij daadwerkelijk wordt verboden. Het meest optimistische scenario is dat de aanhangers van de partij een nieuwe politieke beweging zullen oprichten en verder zullen gaan, waar de AK-partij bleef steken. Maar als de partij buiten de wet wordt gesteld, krijgt premier Erdogan waarschijnlijk een politiek verbod opgelegd. Binnen de AK is er geen duidelijke opvolger voor hem, zodat de kans groot is dat de partij uit elkaar zal vallen. Erdogan zal als onafhankelijk parlementslid door kunnen gaan, maar het seculiere kamp zal er naar verwachting alles aan doen om hem te elimineren door rechtszaken tegen hem aan te spannen zodra hij zijn politieke immuniteit verliest. (AP, Reuters, AFP)