‘Voor 1.200 euro ben je vanavond in het stadion’

Nederlandse voetbalfans overstromen het Zwitserse Bern. De meesten hebben geen kaartje voor de eerste Oranje-wedstrijd.

Nederlandse voetbalfans proberen een glimp op te vangen van het Oranje-elftal, dat vanavond bij het EK in Bern zijn eerste wedstrijd speelt, tegen Italië. Foto Reuters Dutch fans try to catch a glimpse of the Netherlands' national soccer team during a closed training session in preparation for Euro 2008 in Lausanne June 7, 2008. REUTERS/Michael Kooren (SWITZERLAND) (EURO 2008 PREVIEW). FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.. MOBILE OUT. NOT FOR SALE OR DISTRIBUTION ON MOBILE DEVICES.. REUTERS

Langzaam maakt de hoop plaats voor frustratie en woede. Piet Kuipers heeft op een terrasje aan het Bernse Kornhausplatz een biertje in de ene hand en een mobieltje in de andere. Steeds opnieuw krijgt de Eindhovense man een voicemail, waarna de verbinding wordt verbroken. Hij had via het bedrijf Seatwave voor in totaal 1.950 euro drie kaarten gekocht voor Nederland-Italië, vertelt hij. „Ze zouden ze op de zaak langs komen brengen. De kans dat we vanavond het stadion binnenkomen wordt met het uur kleiner”, verzucht de in het oranje gestoken voetbalfan. Zijn twee vrienden drinken zwijgend verder.

Van de circa 30.000 Nederlanders die vandaag in de Zwitserse hoofdstad zijn, hebben verreweg de meesten geen kaartje voor het eerste EK-duel van Oranje. Van de eveneens 30.000 zitplaatsen in het Stade de Suisse heeft de Nederlandse voetbalbond er zesduizend gekregen. Van die kaartjes is de helft verdeeld via de supportersvereniging van Oranje. Eenderde is naar ‘de zakelijke markt’ gegaan. De rest van de kaartjes is verkocht via de losse verkoop.

Een grote groep Oranjefans had zich al vroeg in de morgen verzameld op de speciaal ingerichte ‘fanzone’ op de Bundesplatz. Zangeres Bonnie St. Claire verzorgt er een optreden. De fans weten niet dat de selectie van het Nederlands elftal op nog geen kilometer afstand in een hotel aan de andere kant van de Aare verblijft.

Martijn ten Klooster, op de bonnefooi naar Bern gekomen, klaagt dat er „voor de echte supporters” bijna geen kaarten zijn. „We gaan al jaren naar alle wedstrijden van Oranje, maar tijdens het EK gaat alles naar de sponsors. En een kaartje kopen op de zwarte markt is voor ons geen optie.”

Een paar honderd meter verderop staat Ali uit Rotterdam, met in zijn handen een kartonnen bordje met de tekst: ‘I need tickets’. „Maar ik verkoop ook”, fluistert hij. „Voor 1.200 euro ben je binnen. Geen geld, over twee jaar ben je meer kwijt als je naar het WK in Zuid-Afrika wilt.” Ali heeft even daarvoor twee kaarten verkocht aan „rijke patsers”. „Ja, de zaken lopen goed”, zegt hij lachend.

De Zwitserse vrijwilliger Ulrich Spiess heeft te doen met de vele Nederlanders zonder kaartje. „De meerderheid van de fans zal de wedstrijd op schermen moeten bekijken. Toch verwachten we geen problemen. Bern mag van ons Zwitsers best een paar dagen de hoofdstad van Holland zijn.”

De familie De Jong loopt intussen goedgemutst rond over de Spitalgasse. „Ja, natuurlijk hebben we kaarten”, zegt vader Ton de Jong. „Als lid van de KNVB werden we ingeloot. Al moesten we nog wel honderdtwintig euro per kaartje betalen.”

EK: pagina 13.14

    • Koen Greven