Vijf aanslagen in vijf dagen in Algerije

Bij een dubbele bomaanslag zijn gisteren in de Algerijnse stad Beni Amrane bij Lakhdaria dertien mensen gedood, onder wie een Franse ingenieur. In totaal zijn bij vijf aanslagen in de laatste vijf dagen in Algerije twintig mensen om het leven gekomen, onder wie een zelfmoordterrorist. De aanslagen werden gepleegd in de oostelijke, Berberse regio Kabylië, waar de terreurgroep Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb actief is gebleven.

De Fransman en zijn Algerijnse chauffeur stierven bij de eerste bomontploffing. Enkele minuten later ontplofte op dezelfde plaats nog een bom, die acht toegesnelde Algerijnse militairen en drie civiele hulpverleners het leven kostte.

Na een reeks zware bomaanslagen in en buiten Algiers, opgeëist door de Noord-Afrikaanse Al-Qaedagroep, was het de laatste maanden rustig.

Het was de tweede keer in minder dan een jaar dat Fransen mikpunt waren van een aanslag. In september werden twee Fransen en een Italiaan gewond bij een bomaanslag in dezelfde regio. Na deze aanslag vertrokken talrijke verwanten van buitenlandse employés van Franse bedrijven in Algerije. Zowel de gisteren gedode Fransman als de gewonden van september werkten voor de Franse wegenbouwer Razel.

Afgelopen donderdag werden bij een aanslag in Cap Djinet zes Algerijnse militairen gedood en vier gewond. De zelfmoordterrorist blies zich op bij Bordj el-Kiffan. Daarbij vielen behalve de dader geen doden. (AFP. Reuters)