Veiligheid bij Denka verbeterd

De veiligheid van hulpverleners is weer gegarandeerd bij de Barneveldse producent van bestrijdingsmiddelen Denka International. Dat heeft het gemeentebestuur van Barneveld bekendgemaakt.

Vorige week eiste de inspectie van het ministerie van VROM dat de productie bij Denka zou worden stilgelegd. Het bedrijf was volgens de inspectie onveilig en voldeed op geen enkele manier aan de voorschriften van de (milieu)vergunning. Die onveilige situatie betrof zowel de productie als de opslag van grondstoffen. Al eerder was het bedrijf gesommeerd om maatregelen te treffen.

De gemeente heeft de afgelopen week samen met de brandweer gecontroleerd welke verbeteringen Denka heeft aangebracht. De gemeente wilde Denka een laatste kans geven. Bij de fabriek werken vijftig mensen. „De maatregelen bij Denka hebben inmiddels een enorme vlucht genomen”, stelt de gemeente in een verklaring. Maar het is nog lang niet voldoende, want tegelijk laat het gemeentebestuur weten dat de veiligheid voor hulpverleners slechts een van de vier aspecten was waarop het bedrijf een zware onvoldoende scoorde. De andere zaken betreffen onder meer de administratie van grondstoffen, zoals de vergunningen voorschrijven, de (veilige) routes in de fabriek en het gebruik en de opslag van stoffen.