Van Persie mogelijk in basis na blessure Robben

Bondscoach Marco van Basten overweegt vanavond in de eerste groepswedstrijd van het Europees kampioenschap tegen Italië Robin van Persie als vervanger in te zetten voor de geblesseerde linksbuiten Arjen Robben. De aanvaller van Arsenal maakte de afgelopen dagen grote vorderingen op de training nadat hij in de voorbereiding een aangepast programma had afgewerkt om zich niet te forceren.

Robben raakte zaterdag op de training geblesseerd aan zijn lies. Hij is volgens de medische staf van Oranje zeven tot tien dagen uitgeschakeld. „Er zijn diverse mogelijkheden om hem te vervangen”, zei Marco van Basten gisteravond na een laatste training in Stade de Suisse van Bern. „Het inzetten van Robin is er een van. Het moment dat hij gaat spelen komt in elk geval dichterbij.”

Van Basten heeft ook de mogelijkheid Dirk Kuijt als middenvelder op rechts te posteren. Wesley Sneijder zou dan naar links verhuizen. Een andere optie is het inzetten van Ibrahim Afellay op links. Eerder viel Ryan Babel geblesseerd af met een enkelblessure.

Van Basten besloot toen voor de speler van Liverpool geen andere aanvallende middenvelder op te roepen, maar de verdediger Khalid Boulahrouz. Verder bedankte Clarence Seedorf omdat hij verwachtte weinig te spelen op het EK. Hij had eveneens Robben kunnen vervangen.

Overigens mocht Van Basten volgens de regels van de UEFA voor de eerste groepswedstrijd van vanavond een vervanger voor Robben oproepen, maar hij maakte geen gebruik van die mogelijkheid.

Kennelijk heeft de bondscoach er nog vertrouwen in dat Robben tijdig herstelt. „Het kan korter of langer duren dan een week. Ondertussen hoeft hij niet stil te zitten. Het is positief dat Arjen geen scheurtje in de lies heeft opgelopen. Hij mag op de trainingen wel rechtuit lopen”, aldus Van Basten. De voormalige wereldspits benadrukte dat het wegvallen van Robben een groot verlies betekent voor Oranje. „Robben is een speler met individuele kwaliteiten. Hopelijk heeft hij nu eens de wind mee.”

Het valt op dat er geregeld spelers met blessures de trainingen van het Nederlands elftal verlaten. Afgelopen donderdag liep Sneijder ook al een blessure op tijdens een trainingssessie, al leek dat achteraf mee te vallen. ’s Avonds stond hij alweer op het veld om individueel te trainen.

Op de vraag of Van Basten om deze reden de intensiteit van de trainingen wil aanpassen, antwoordde hij resoluut „nee”.

Volg Oranje ook via www.knvb.nl