`Terugeisen geld Herfkens gaat te ver`

AMSTERDAM. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaat wel erg ver met zijn voornemen om geld terug te eisen van oud-minister Eveline Herfkens. Dat zei de Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank, Herman Wijffels, gisteren in het tv-programma Buitenhof. Herfkens ontving als medewerker van de VN-organisatie UNDP vergoedingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor huisvesting in de Verenigde Staten, in strijd met VN-regelgeving. ”Ik snap het wel, maar ik vind dat ver gaan”, stelde Wijffels over de houding van Verhagen. Volgens de CDA-prominent zijn er veel meer buitenlandse diplomaten in de VS die financiële voordelen genieten, bijvoorbeeld omdat zij wonen in huizen die eigendom van een land zijn. Wijffels, zelf in Washington werkzaam, verklaarde geen vergoedingen te ontvangen voor huisvesting. Minister Verhagen wil het geld van Herfkens terugeisen, desnoods via de rechter. Volgens Herfkens waren de vergoedingen niet onrechtmatig in de zin van het toen geldende Nederlandse beleid.