Televisie Voorkeur

Inspecteur Thomas Lynley en zijn brigadier Barbara Havers bedienen vanavond de televisiekijkers die niet van voetbal houden. De personages Lynley en Havers (gespeeld door Nathaniël Parker en Sharon Small) zijn bedacht door de Amerikaanse detectiveschrijfster Elizabeth George, maar ze zijn Britser dan Brits. Ned.2, 20.55-23.30u.

voetbal

EK Voetbal: Roemenië-Frankrijk. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Evert ten Napel en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 17.25-20.00u.

EK Voetbal: Nederland-Italië. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag met commentaar van Frank Snoeks. Na afloop, in plaats van het dagelijkse praatprogramma Studio Sportzomer, een extra lange nabeschouwing vanuit het stadion in Bern. In de studio aldaar: Tom Egbers en Johan Cruijff. Op het veld: Jack van Gelder en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-23.30u.

overige sport

Tennis: Artois Championchips. Rechtstreeks verslag van het eerste grastoernooi van het seizoen, vanuit Queen’s club in Londen. BBC 2, 14.25-19.00u.

actualiteiten

Netwerk. Interview met de Afghaanse president Hamid Karzai, die vandaag en morgen in Nederland is. En een aflevering in de serie ‘het vrouwenelftal’. Vandaag een portret van Henny Tinga, actief in het Leger des Heils en volgens velen de natuurlijke opvolgster van majoor Bosschardt. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova. Aandacht voor het Campusproject in Rotterdam, waar jonge gedetineerden een opleiding krijgen. Verder een gesprek met staatssecretaris Albayrak van Justitie over kinderen van gevluchte oorlogsmisdadigers. De ouders moeten weg, de kinderen mogen blijven. En de problemen die de overheid ondervindt nu zij het toerisme uit China en India wil stimuleren. Ned. 2, 22.50-23.15u.

Informatief

Mary Queen of shops. Eerste aflevering van een zesdelige reportageserie waarin detailhandelgoeroe Mary Portas kleine kledingwinkels advies geeft hoe ze zich te weer kunnen stellen tegen de grote concurrenten. Vanavond bezoekt zij Blinkz in Ascot, een winkel voor grote maten. Eigenaresse Amanda krijgt het advies zich wat aardiger te gedragen tegen haar klanten. BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

Fascism and football. Documentaire over de manier waarop fascistische regimes in de jaren dertig van de vorige eeuw het voetbal misbruikten als propagandamiddel. Tegelijk met de opkomst van het fascisme in die jaren groeide voetbal uit tot de meest populaire volkssport in Europa. Het gaat om toeval, want de dictators Mussolini, Hitler en Franco hadden geen belangstelling voor deze sport. Maar als propagandavehikel spanden zij voetbal graag voor hun karretje, op voorwaarde dat hun nationale ploeg zou winnen. We wisten het al: Voetbal is oorlog. België 2, 22.10-23.00u.

spanning

KRO Detectives: Rosemary and Thyme. Laura Thyme en Rosemary Boxer hebben samen een hoveniersbedrijf, maar tijdens hun werk vragen allerlei mysterieuze zaken om een oplossing. Vanavond onderzoeken ze waarom de pas geplante rozen op de Stagford Lodge school dood gaan. Ned.2, 18.30-19.25u.

Veronica Mars. Amerikaanse detectiveserie over een slimme 17-jarige leerling-privédetective. Vanavond moet Veronica onderzoeken waarom atleten van de universiteit opeens ‘zakken’ voor hun drugstest. Ned.3, 19.00-19.45u.

KRO Detectives: Inspector Lynley (foto). Aflevering: Limbo. Het lichaam van Justin Oborne, petekind van Lynley, wordt na twaalf jaar gevonden. Hij verdween toen hij vijf was. Lynley is depressief na de dood van zijn vrouw, maar besluit toch te helpen bij het onderzoek. Ned.2, 20.55-22.30u.

drama

Waltz. Herhaling van deze zevendelige dramaserie over het zieltogende circusbedrijf Groot Internationaal Wereld Circus Waltz. Stamvader Willy Waltz kampt met zijn gezondheid, maar wil van geen ophouden weten. Met o.a. Aart Staartjes, Theo Maassen en Koen Wouterse. Ned.2, 23.25-0.15u.