Sterke Portugese ploeg verslaat Turkije simpel

Portugal 2 Turkije 0

Langs de lijn gedraagt hij zich met zijn gebarentaal nog steeds als een clown. Maar de Braziliaanse coach Luiz Felipe Scolari is er weer in geslaagd een sterk Portugees elftal te formeren, dat ver kan komen op het Europees kampioenschap. Zijn team vernederde zaterdag Turkije. De 2-0 zege was een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Twee keer stond de paal een Portugees doelpunt in de weg en eenmaal de lat.

Portugal verloor vier jaar geleden bij het EK in eigen land verrassend de finale van Griekenland. En in 2006 verhinderde Frankrijk een doortocht naar de eindstrijd van het wereldkampioenschap. Het omgaan met de druk blijft een probleem voor Portugal, dat een selectie heeft met veel spelers uit de eigen competitie.

Aanvoerder en diepe spits Nuno Gomes voelt de hete adem in de nek van het grote talent Nani, die goed inviel tegen de Turken en alleen met een doodschop kon worden afgestopt. Maar de Duitse arbiter Herbert Fandel oordeelde dat Mehmet Aurelio de bal probeerde te spelen, terwijl de Turk voor zijn charge rood had verdiend. Verder beschikt Portugal over de balvirtuozen Simao, Deco en Cristiano Ronaldo die elkaar uitstekend kunnen vinden.

Ronaldo zag in het stadion van Genève veel acties mislukken. Maar de vedette van Portugal zorgde met zijn snelle, technisch hoogwaardige dribbels steeds voor dreiging. Bovendien heeft Ronaldo oog voor zijn medespelers. Dat alles maakt hem een onberekenbare voetballer.

In de 36ste minuut was Ronaldo dicht bij een doelpunt toen hij een vrije trap met een stuiter op doel schoot, maar de Turkse doelman Volkan Demirel tikte de bal tegen de paal. De aanvaller van Manchester United, afgelopen seizoen uitgeroepen tot beste speler van de Premier League, stond in de 93ste minuut aan de basis van de tweede Portugese treffer. Hij speelde João Moutinho aan, waarna invaller Raul Meireles scoorde. De openingstreffer was na een uur gevallen. Uitblinker Pepe, een verdediger nota bene, ging een combinatie aan met Nuno Gomes en rondde vervolgens fraai af. In de eerste helft was een doelpunt van Pepe nog afgekeurd wegens buitenspel.

Na afloop van het eerste groepsduel constateerde een dolblije Scolari dat Portugal al de helft van het aantal benodigde punten voor plaatsing voor de volgende ronde binnen heeft. Zijn collega Fatih Terim verwacht dat Turkije zich zal revancheren tegen gastland Zwitserland. Terim was ontstemd over het gebrek aan concentratie van zijn verdedigers bij het eerste doelpunt. Bij de Turkse ploeg ontbreekt het tactisch raffinement, waardoor het rendement gering is. Zo kan een flankspeler als Kazim-Kazim veel met een bal, maar sterven zijn acties vaak in schoonheid.

Terim maakte zich na afloop terecht zorgen over de inzetbaarheid van zijn centrale verdediger Servet Cetin in het duel met Zwitserland. In de achtste minuut verdraaide Cetin een knie. Hij boog het gewricht een paar keer alsof hij het weer in de juiste stand wilde brengen en speelde gewoon verder, af en toe trekkebenend. Uiteindelijk haalde Cetin de laatste minuut. Hoe ernstig zijn knieblessure is, moet nog blijken.

Portugal 2 Turkije 0

Gespeeld op 7 juni, Geneve

Toeschouwers 30.000

Scheidsrechter Fandel (Dui)

Doelpunten

60' Pepe 1-0

90' Meirelles 2-0

Gele kaarten:

4' Kazim-Kazim

51' Gökhan

73' Sabri

    • Erik Oudshoorn