Staking Hollywood kost 2,1 mld dollar

Los Angeles, 9 juni. De staking van scenarioschrijvers in Hollywood heeft naar schatting 2,1 miljard dollar gekost. Dat blijkt uit onderzoek van het Milken Institute, een economische denktank. De staking legde van november vorig jaar tot afgelopen maart de Amerikaanse entertainmentindustrie stil. De staking leidde tot een verlies van bijna 38.000 banen. Een belangrijk onderwerp van onderhandeling was hoeveel schrijvers betaald kregen voor tv-shows als deze op internet verschenen. Afgelopen vrijdag sloot de op een na grootste acteursbond in Hollywood een nieuwe overeenkomst met verscheidene grote filmstudio`s. De huidige overeenkomst loopt op 30 juni af. Met het nieuwe contract tekenen de acteurs voor meer loon en betere werkomstandigheden. Ook behouden ze het recht goedkeuring te geven voor het gebruik van film- en televisiefragmenten op internet. De 120.000 leden tellende Screen Actors Guild, de grootste vakbond, onderhandelt nog over een nieuwe overeenkomst. De twee vakbonden gingen eind maart met ruzie uit elkaar en onderhandelen sindsdien apart met de filmstudio`s.