Somaliërs de wanhoop nabij

Bram Vermeulen

Zeker honderd Somalische vluchtelingen hebben afgelopen weekend gedreigd zelfmoord te plegen in de Atlantische Oceaan bij de Zuid-Afrikaanse Kaap de Goede Hoop.

Een aantal rende de ijskoude zee in na een teleurstellende bijeenkomst met de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Anderen gingen in hongerstaking toen bleek dat de UNHCR niet kon ingaan op het verzoek van de Somaliërs om hulp bij terugkeer naar hun geboorteland. De Somaliërs weigeren nog langer te worden geholpen door de Zuid-Afrikaanse overheid en eisen ingrijpen van de VN.

Een groot deel van de slachtoffers van het geweld tegen buitenlanders in de Westelijke Kaapprovincie is van Somalische afkomst. De meesten werden twee weken geleden verjaagd uit de krottenwijken in de Kaapse vlakten. Ruim drieduizend vluchtelingen werden ondergebracht in het recreatiepark Soetwater op de uiterste punt van Kaap de Goede Hoop. Nu de winter op het zuidelijk halfrond nadert, is de watertemperatuur rond de Kaap gedaald tot iets boven het vriespunt.

Reddingsteams moesten worden ingezet toen een vluchteling dreigde te verdrinken en het gerucht de ronde deed dat vier anderen werden vermist. Zeker twintig vluchtelingen sprongen zelf de zee in om hun landgenoten te zoeken. Later bleken de vier vermisten toch in veiligheid.

De Verenigde Naties weigeren de Somalische vluchtelingen terug te brengen naar hun geboorteland uit angst voor hun veiligheid. „Als mensen uit vrees voor hun leven Somalië zijn ontvlucht, is het niet logisch hen naar hun land te laten terugkeren”, zei een woordvoerder van de VN.

Somalië is een wetteloos land, waar sinds het einde van de militaire dictatuur in 1991 geen effectief centraal gezag bestaat.

    • Bram Vermeulen