Situatie kritiek bij aardbevingsmeer

Soldaten installeren explosieven bij het aardbevingsmeer Shibanguo. In het getroffen gebied in China zijn tientallen meren ontstaan in geblokkeerde rivieren. Foto AP Soldiers installs explosives at the Shibangou quake-formed lake to widen a channel to release water in earthquake-hit Qingchuan, in southwest China's Sichuan province Sunday, June 8, 2008. A "relatively strong" aftershock shook a massive quake-formed lake Sunday that had been threatening to flood more than 1 million people, sending landslides tumbling down surrounding mountains, a state news agency reported. (AP Photo/Color China Photo) ** CHINA OUT ** Associated Press

Het geleidelijk laten leeglopen van het Tangjiashan-meer verloopt niet volgens plan. De bovenkant van de natuurlijke dam die na de aardbeving in de Tongkou-rivier een groot meer heeft veroorzaakt in het district Beichuan, brokkelt te weinig af om het nog steeds stijgende water geleidelijk via een speciaal hiervoor gegraven kanaal af te voeren.

„Bij de dam wordt een wanhopige strijd gevoerd. De uitkomst is uiterst onzeker”, stelt geograaf David Petley van de Universiteit van Durham op basis van foto’s tegenover persbureau AP. Uit voorzorg zijn 250.000 mensen uit Beichuan geëvacueerd. Gaat het mis, dan moeten nog eens 1,3 miljoen mensen weg uit het gebied.

Om in de enorme behoefte aan tijdelijke huisvesting te voorzien zijn Chinese aannemers gisteren begonnen met de bouw van ruim een miljoen geprefabriceerde huizen voor de ruim vijf miljoen ontheemden van de aardbevingsramp in Sichuan. Het kolossale bouwproject kost 1,5 miljard euro en wordt naar verwachting binnen drie maanden opgeleverd.

Grote ondernemingen, zoals Baosteel in Shanghai, hebben opdracht gekregen de productie van staal, cement en polyester op te voeren. Energiemaatschappijen is opgedragen de elektriciteit voor de betrokken ondernemingen te garanderen. Oliemaatschappijen hebben opdracht gekregen de import en raffinage van ruwe olie op te voeren en kolenmijnen is gevraagd de productie te verhogen, ook voor de stroomvoorziening tijdens de Olympische Spelen.

De een miljoen nieuwe huizen die een levensduur hebben van drie tot vijf jaar worden op verschillende locaties gebouwd. Verwacht wordt dat deze locaties zullen uitgroeien tot enkele tientallen nieuwe steden en grote dorpen in het westen van de provincie. Iedere stad of cluster van dorpen in het rampgebied is als het ware geadopteerd door een van de rijke oostkustprovincies. Deze (stads)provincies, zoals Shanghai, Beijing, Jiansu en Zheijang betalen de rekeningen voor licht en water in de kampen en nemen de kosten van de nieuwbouw voor hun rekening.

Volgens de Chinese onderminister van huisvesting staat vast dat een groot aantal van de daklozen niet terug zullen keren naar hun oorspronkelijke steden en dorpen.