Randzaken overheersen bij beladen duel

Podolski (links) wordt gelukgewenst na zijn tweede treffer Foto AP Germany's Lukas Podolski, left, is congratulated by his teammates Miroslav Klose, center, and Bastian Schweinsteiger after scoring his 2nd goal during the group B match between Germany and Poland in Klagenfurt, Austria, Sunday, June 8, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. Germany defeated Poland 2-0. (AP Photo/Czarek Sokolowski) Associated Press

Duitsland2Polen0

Ruststand 1-0. 20. Podolski 1-0, 72. Podolski 2-0. Scheidsrechter: Henning Øvrebø (Noorwegen). Toeschouwers: 32.000.

Door onze redacteur

Michiel Dekker

Bondscoach Leo Beenhakker gaf de Polen zelfrespect en zelfvertrouwen en kreeg daarvoor de hoogste nationale onderscheiding van president Lech Kaczynski. Het zou na elf nederlagen en vier keer een gelijkspel tegen Duitsland eindelijk eens een zege moeten opleveren. Maar gisteravond wonnen wederom de Duitsers: 2-0.

Aan de vooravond van de historisch beladen wedstrijd ging het lang niet alleen over voetbal. De vrees van Klagenfurt voor gewelddadigheden tussen Duitse en Poolse hooligans bleek gegrond. De autoriteiten in Karinthië en de Europese voetbalbond UEFA hielden afgelopen week rekening met ongeregeldheden onder de verwachte 60.000 fans van Duitsland en Polen, van wie de meesten geen kaartje voor de groepswedstrijd hadden. De grimmige relatie tussen de twee landen is vooral gebaseerd op de bezetting van Polen door nazi-Duitsland, de verdrijving van de Duitsers uit het gebied dat na de Tweede Wereldoorlog aan Polen werd toegewezen en de Poolse vrees dat Duitsland aanspraak zou maken op verloren gegane goederen.

Ook kleefde op voorhand sportief sentiment aan de burenruzie in de Oostenrijkse universiteitsstad. Zo zijn aanvallers Miroslav Klose en Lukas Podolski geboren Polen, maar Duitse internationals. Van Polen verloor Duitsland nooit, maar die ploeg is onder Beenhakker bezig aan een opmars, met de eerste EK-deelname als wapenfeit.

Voor de wedstrijd had een Poolse tabloid de verhoudingen alvast op scherp gezet. Een fotomontage toonde Beenhakker met in zijn handen de afgehakte hoofden van bondscoach Joachim Löw en aanvoerder Michael Ballack van Duitsland. ‘Leo, bezorg ons deze hoofden’, luidde het onderschrift. UEFA, politici uit beide landen en Duitse media spraken schande van de publicatie. Beenhakker nam openlijk afstand van de montage.

De vrees voor gewelddadigheden van Duitsers en Polen was mede aangewakkerd doordat wordt gespeeld in Klagenfurt, de kleinste speelstad van het EK. Bij het WK van 2006 kwam het voor het groepsduel in Dortmund (1-0 voor Duitsland) tot hevige rellen, waarbij 278 Duitsers en 119 Polen werden gearresteerd.

Het gloednieuwe Wörtherseestadion heeft slechts 32.000 zitplaatsen; even zoveel fans hingen gisteren zonder toegangsbewijs in de stad rond.

Gistermiddag trokken duizenden fans over de 10. Oktober Straße en de St. Ruprechter Straße door het centrum van Klagenfurt. Aan de uiteinden van de twee verkeersvrije wegen waren fanzones ingericht, voor het door de UEFA geregisseerde supportersvermaak. Polen en Duitsers deden zich vanaf vrijdagavond gezamenlijk te goed aan vooral alcoholische drank en lieten zich intussen kletsnat regenen. Want paraplu’s stonden als potentieel slag- of steekwapen op de verboden lijst van de Oostenrijkse politie, die op elke straathoek te zien was.

Navraag bij het politiebureau van Klagenfurt leerde dat de inzet bestond uit 2.500 agenten, vijfhonderd voertuigen, tachtig motoren, drie boten en drie helikopters. Verder waren Duitse en Poolse politie-eenheden met de fans meegekomen naar Zuid-Oostenrijk en bevonden zich als supporter uitgeruste ‘spotters’ op straat.

De maatregelen en de uitgelaten sfeer onder het grootste deel van de fans konden de relschoppers niet weghouden. Zaterdagavond vlogen de plastic tuinstoelen en glazen over de 10. Oktober Straße bij een confrontatie tussen zo’n tweehonderd supporters. Zeventien van hen, vooral Duitsers, werden gearresteerd. Vlak voor de wedstrijd werden honderd Duitse fans gearresteerd wegens nazistische spreekkoren.

Bij de aftrap in het Wörtherseestadion bleken vooral de Poolse fans, die driekwart van de stoeltjes in beslag namen, goede zaken te hebben gedaan op de zwarte markt. Het overwicht op het veld was echter voor Duitsland, dat na twintig minuten op voorsprong kwam. Miroslav Klose gaf de voorzet, Lukas Podolski scoorde. Halverwege de tweede helft kwam de 2-0 opnieuw van de voet van Podolski, die daarmee een beginnend offensief van Polen smoorde.

    • Michiel Dekker