Portugezen maken rol van favoriet waar

De Portugees Cristiano Ronaldo (tweede van rechts) krijgt de aanvoerdersband om. Foto AP Portugal's Cristiano Ronaldo, second right, is given the captain's armband by teammate Nuno Gomes, left, as Deco looks on, during the group A match between Portugal and Turkey at the Geneva stadium in Geneva, Switzerland, Saturday, June 7, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Luca Bruno) Associated Press

Portugal2Turkije0

Ruststand 0-0. 60. Pepe 1-0, 90. Meireles 2-0. Scheidsrechter: Fandel (Dui). Toeschouwers: 30.000.

Genève, 9 juni. - Langs de lijn gedraagt hij zich met zijn gebarentaal nog steeds als een clown. Maar de Braziliaanse coach Luiz Felipe Scolari is er wel weer in geslaagd een sterk Portugees elftal te formeren dat ver kan komen op het Europees kampioenschap. Zijn team vernederde zaterdag Turkije. De 2-0 zege was een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Twee keer stond de paal nog een Portugees doelpunt in de weg en eenmaal de lat.

Portugal verloor vier jaar geleden bij het EK in eigen land verrassend de finale van Griekenland. En in 2006 verhinderde Frankrijk een doortocht naar de eindstrijd van het wereldkampioenschap. Het omgaan met de druk blijft een probleem voor Portugal, dat een selectie heeft met veel spelers uit de eigen competitie.

Aanvoerder en diepe spits Nuño Gomes voelt de hete adem in de nek van het grote talent Nani, die goed inviel tegen de Turken en alleen met een zware overtreding kon worden gestuit. Maar de Duitse arbiter Herbert Fandel oordeelde dat de Turkse Braziliaan Mehmet Aurelio de bal probeerde te spelen, terwijl de Turk voor zijn charge een rode kaart had verdiend. Verder beschikt Portugal over de balvirtuozen Simao, Deco en Cristiano Ronaldo die elkaar uitstekend kunnen vinden.

Ronaldo zag in het stadion van Genève veel acties mislukken. Maar de vedette van Portugal zorgde met zijn snelle, technisch hoogwaardige dribbels steeds voor dreiging. Bovendien heeft Ronaldo oog voor zijn medespelers. Dat alles maakt hem een onberekenbare voetballer en kan hij uitgroeien tot de ster van het titeltoernooi.

In de 36ste minuut was Ronaldo dicht bij een doelpunt toen hij een vrije trap met een stuiter op doel schoot, maar de Turkse doelman Volkan Demirel tikte de bal tegen de paal. De aanvaller van Manchester United, afgelopen seizoen uitgeroepen tot beste speler van de Premier League, stond in de 93ste minuut aan de basis van de tweede Portugese treffer. Hij speelde João Moutinho aan, die met een fraaie actie invaller Raul Meireles in staat stelde 2-0 te scoren. De openingstreffer was na een uur gevallen. De Braziliaanse Portugese uitblinker Pepe, een verdediger nota bene, ging een combinatie aan met Nuño Gomes en rondde vervolgens fraai af. In de eerste helft was een doelpunt van Pepe (een kopbal) nog afgekeurd wegens buitenspel.

Na afloop van het eerste groepsduel constateerde een dolblije Scolari dat Portugal al de helft van het aantal benodigde punten voor plaatsing voor de volgende ronde binnen heeft. Zijn collega Fatih Terim verwacht dat Turkije zich zal revancheren tegen gastland Zwitserland. Terim was ontstemd over het gebrek aan concentratie van zijn verdedigers bij het eerste doelpunt. Bij de Turkse ploeg ontbreekt het tactisch raffinement, waardoor het rendement nog gering is. Zo kan een flankspeler als Kazim-Kazim veel met een bal, maar sterven zijn acties vaak in schoonheid.

Terim maakte zich na afloop zorgen over de inzetbaarheid van zijn centrale verdediger Servet Cetin in het duel met Zwitserland. In de achtste minuut verdraaide Cetin een knie. Hij boog het gewricht een paar keer alsof hij het weer in de juiste stand wilde brengen en speelde gewoon verder, af en toe trekkebenend. Uiteindelijk haalde Cetin de laatste minuut. Hoe ernstig zijn knieblessure is, moet nog blijken.

    • Erik Oudshoorn