Nieuwe puzzel voor Van Basten na blessure Robben

De nieuwe blessure van Arjen Robben noopt bondscoach Van Basten tot puzzelen met het middenveld van Oranje, dat vanavond het EK start tegen Italië.

Oranjespelers Ibrahim Afellay, Robin van Persie, Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuijt, Jan Vennegoor of Hesselink en Klaas Jan Huntelaar tijdens de training in Bern, gisteren. Foto AFP Dutch forward Dirk Kuyt (3rdR) runs with teammates during a training on June 8, 2008 at the Stade de Suisse stadium in Bern on the eve of the Netherland's first Euro 2008 championships football match against Italy. Netherlands has been drawn in Group C with Romania, World champions Italy and France for the first round of the Europe 2008 tournament which takes place from June 7-29 in Austria and Switzerland. AFP PHOTO / PAUL ELLIS AFP

Bij het wikken en wegen over de opstelling voor de eerste groepswedstrijd van het Nederlands elftal, vanavond tegen Italië, stond bondscoach Marco van Basten voor het dilemma of hij Robin van Persie al als vervanger inzet voor de geblesseerde linksbuiten Arjen Robben. De aanvaller van Arsenal maakte de afgelopen dagen grote vorderingen op de training nadat hij in de voorbereiding een aangepast programma afwerkte om zich niet te forceren.

Robben raakte zaterdag op de training geblesseerd aan zijn lies. Hij is volgens de medische staf van Oranje zeven tot tien dagen uitgeschakeld. „Er zijn diverse mogelijkheden om hem te vervangen”, zei Marco van Basten gisteravond na een laatste training in Stade de Suisse van Bern. „Het inzetten van Robin is er een van. Het moment dat hij gaat spelen komt in elk geval dichterbij.”

Van Basten heeft ook de mogelijkheid Dirk Kuijt als middenvelder op rechts te posteren. Wesley Sneijder zou dan naar links verhuizen. Een andere optie is het inzetten van Ibrahim Afellay op links. Eerder viel Ryan Babel geblesseerd af met een enkelblessure.

Van Basten besloot toen voor de speler van Liverpool geen andere aanvallende middenvelder op te roepen, maar de verdediger Khalid Boulahrouz. Verder bedankte Clarence Seedorf omdat hij verwachtte weinig te spelen op het Europees kampioenschap. Hij had eveneens Robben kunnen vervangen.

Overigens mocht Van Basten volgens de regels van de UEFA voor de eerste groepswedstrijd van vanavond een vervanger voor Robben oproepen, maar hij maakte geen gebruik van die mogelijkheid.

Kennelijk heeft de bondscoach er nog vertrouwen in dat Robben, die zich gisteravond beperkte tot een looptraining, tijdig herstelt. „Het kan korter of langer duren dan een week. Ondertussen hoeft hij niet stil te zitten. Het is positief dat Arjen geen scheurtje in de lies heeft opgelopen. Hij mag op de trainingen wel rechtuit lopen”, aldus Van Basten.

Het afhaken van Robben was niet de enige teleurstelling die Van Basten voor de wedstrijd tegen Italië moest incasseren. Ook Mario Melchiot bleek niet honderd procent fit. De rechtsback klaagde over pijn in de liesstreek en meldde zich afgelopen weekeinde in het ziekenhuis van Lausanne. Daar bleek dat het schaambeen van de verdediger van Wigan Athletic is geïrriteerd. Het betreft niet zijn oude liesblessure.

Arjen Robben zal zaterdag even met minder plezier hebben gekeken naar de foto van zijn zeven weken oude zoon Luka, die hij als trotse jonge vader op het nachtkastje van zijn kamer in hotel Beau-Rivage heeft gezet.

De blessure is een mentale dreun voor Robben, die de afgelopen weken op een roze wolk leefde. Hij dacht de oorzaak van alle lichamelijke ongemakken van de afgelopen jaren te hebben gevonden en reisde in topvorm naar Zwitserland. Met de geboorte van zijn zoon kwamen alle mooie dingen in het leven samen, hij voelde zich bevrijd van alle narigheid. „Alles klopt nu in mijn lichaam”, zei Robben vrijdag nog, niet wetende dat hij de volgende dag opnieuw geblesseerd zou raken.

Aan het oneindige blessureleed van Robben leek een eind te zijn gekomen nadat Robbens vader door Fred Rutten was gewezen op een Limburgse osteopaat. Robben zocht hem op voor een consult. De specialist vermoedde dat een blokkade in Robbens rug wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van de spierklachten in zijn benen. Hij kreeg oefeningen mee, die de voetballer trouw elke morgen afwerkt. Robben had in het verleden al rugklachten.

De behandelmethode van de osteopaat sloeg aan. Een ‘doodschop’ van een verdediger van Recreativo Huelva stelde een terugkeer bij Real Madrid nog een maand uit. Maar daarna ging het crescendo met Robben. „De bevestiging dat alles goed zat was het doelpunt dat ik op snelheid maakte tegen Wales”, vertelde de dribbelaar vorige week.

De terugkerende blessures maakten hem wel eens radeloos, zei Robben vorige week nog, voordat hij opnieuw geblesseerd raakte. „Het lijkt goed te voelen en op een gegeven moment sluipt er toch weer iets in je lichaam. Zeg dan maar wat de oorzaak is, ik weet het niet.” Hij ontkent dat het prijskaartje van 36 miljoen euro, het bedrag waarvoor Real Madrid hem vorig jaar overnam van Chelsea, als een molensteen om zijn nek heeft gehangen. „Daar moet je rustig onder blijven. Maar als je wat wilt laten zien en het lukt niet, is dat heel frustrerend.”

Robben zegt dat hij door de geboorte van zijn zoon heeft leren relativeren. „Het is jammer dat ik de eerste weken van zijn leven niet bij hem kan zijn. Ik kijk uit naar het moment na de wedstrijd tegen Frankrijk als de familie overkomt en hij er ook zal zijn. Ik heb geleerd dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan voetbal.”

Het zijn woorden die Robben, uitblinker in de voorbereiding van Oranje op het Europees kampioenschap, de komende dagen nodig zal hebben. Het is voor hem niet te hopen dat hij zijn zoon eerder terugziet dan de bedoeling was.

    • Erik Oudshoorn