Net gaat het goed en dan gaat het toch weer mis

Arjen Robben en Mario Melchiot raakten geblesseerd in aanloop naar het eerste groepsduel met Italië.

Beiden leken juist op een basisplaats af te stevenen.

Arjen Robben op de training, met achter hem John Heitinga en Rafael van der Vaart. Foto Michael Kooren Zwitserland, Lausanne, 07-06-2008, blessure, oefening liezen arjen robben / Erik Oudshoorn. foto's :Michael Kooren. Kooren, Michael

Arjen Robben zal zaterdag even met minder plezier hebben gekeken naar de foto van zijn zeven weken oude zoon Luka, die hij als trotse jonge vader op het nachtkastje van zijn kamer in hotel Beau-Rivage heeft gezet. De aanvaller van Real Madrid raakte bij de training geblesseerd aan zijn lies en moet de eerste groepswedstrijd van Oranje, vanavond tegen wereldkampioen Italië, aan zich voorbij laten gaan.

De blessure is een mentale dreun voor Robben, die de afgelopen weken op een roze wolk leefde. Hij dacht de oorzaak van alle lichamelijke ongemakken van de afgelopen jaren te hebben gevonden en reisde in topvorm naar Zwitserland. Met de geboorte van zijn zoon kwamen alle mooie dingen in het leven samen, hij voelde zich bevrijd van alle narigheid. „Alles klopt nu in mijn lichaam”, zei Robben vrijdag, niet wetende dat hij de volgende dag opnieuw geblesseerd zou raken.

Aan het oneindige blessureleed van Robben leek een eind te zijn gekomen nadat Robbens vader door Fred Rutten was gewezen op een Limburgse osteopaat. Vader Hans Robben ontmoette de succesvolle trainer van FC Twente (nu Schalke 04) in het spelershome van FC Groningen.

Robben zocht hem op voor een consult. De specialist vermoedde dat een blokkade in Robbens rug wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van de spierklachten in zijn benen. Hij kreeg oefeningen mee, die de voetballer trouw elke morgen afwerkt. Robben had in het verleden al rugklachten. „Die man legde mij uit: je lichaam is net een motor. Als er ergens een radertje vastloopt blaast hij zich op.”

De behandelmethode van de osteopaat sloeg aan. Een ‘doodschop’ van een verdediger van Recreativo Huelva stelde een terugkeer bij Real Madrid nog een maand uit. Maar daarna ging het crescendo met Robben. „De bevestiging dat alles goed zat was het doelpunt dat ik op snelheid maakte tegen Wales”, vertelde de dribbelaar vorige week.

De terugkerende blessures maakten hem wel eens radeloos. „Het lijkt goed te voelen en op een gegeven moment sluipt er toch weer iets in je lichaam. Zeg dan maar wat de oorzaak is, ik weet het niet.” Hij ontkent dat het prijskaartje van 36 miljoen euro, het bedrag waarvoor Real Madrid hem vorig jaar overnam van Chelsea, als een molensteen om zijn nek heeft gehangen. „Daar moet je rustig onder blijven. Mijn transfer van PSV naar Chelsea ging ook met heel veel geld gepaard. Er zijn meer spelers die veel geld hebben gekost. Maar als je wat wilt laten zien en het lukt niet, is dat heel frustrerend. Aan de andere kant weet je wat je mist wanneer je weer gewoon aan voetballen toekomt.”

De in Genève aanwezige Pierre van Hooijdonk hoorde zaterdag het nieuws van Robben met verwondering aan. De oud-Feyenoorder verzorgde met behulp van een tolk commentaar voor de Turkse televisie bij de wedstrijd Portugal-Turkije. „Het was niet slim van Arjen dat hij het verhaal over die osteopaat heeft verteld. Zeg gewoon dat je weer blessurevrij bent. Nu klinkt die theorie heel ongeloofwaardig.”

Robben zegt dat hij door de geboorte van zijn zoon heeft leren relativeren. „Het is jammer dat ik de eerste weken van zijn leven nu niet kan meemaken. Ik kijk uit naar het moment na de wedstrijd tegen Frankrijk als de familie overkomt en hij er ook zal zijn. Ik heb geleerd dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan voetbal.” Het zijn woorden die Robben, uitblinker in de voorbereiding van Oranje, de komende dagen nodig zal hebben. En het is voor hem niet te hopen dat hij zijn zoon toch eerder terugziet dan de bedoeling was.

Het enthousiasme onder de Oranjefans in Bern is er door de blessure van Robben niet minder om. Een paar honderd toeschouwers stonden gisteravond bij de gesloten poorten van het Stade de Suisse, waar het Nederlands elftal een laatste training afwerkte in de aanloop naar het eerste groepsduel met Italië. Het publiek was niet welkom bij de oefensessie. Duizenden fans van Oranje en Italië bleven in de oude binnenstad. Daar keken ze in de fanzone op grote schermen naar de wedstrijden Oostenrijk-Kroatië en Duitsland-Polen.

De spelers van het Nederlands team werkten een paar uur na de Italianen een rustige laatste training af. Op het moment dat de internationals de warming-up deden, tikte bondscoach Marco van Basten ontspannen een balletje rond met zijn assistenten Rob Witschge en John van ‘t Schip. Robben werkte met een fysiotherapeut een aangepaste training af. De aanvaller van Real Madrid liep rondjes langs het veld en keek even naar het laatste partijtje tijdens de training.

Het afhaken van Robben was niet de enige teleurstelling die Van Basten voor de wedstrijd tegen Italië moest incasseren. Ook Mario Melchiot bleek niet honderd procent fit. De rechtsback klaagde over pijn in de liesstreek en meldde zich afgelopen weekeinde in het ziekenhuis van Lausanne. Daar bleek dat het schaambeen van de verdediger van Wigan Athletic is geïrriteerd.

Melchiot was gisteren aanvankelijk wel actief bij de laatste test voor het duel met Italië, maar moest tijdens het partijtje afhaken. Melchiot arriveerde drie weken geleden met een liesblessure in het trainingskamp van Oranje. Hij liep de kwetsuur 26 april op tijdens de thuiswedstrijd van Wigan Athletic tegen Reading en werd pas fit verklaard één dag voordat bondscoach Van Basten zijn definitieve EK-selectie moest inleveren.

De bondscoach gunde Melchiot nog rust tijdens de oefenwedstrijden tegen Oekraïne en Denemarken. De rechtsback maakte in de laatste oefeninterland tegen Wales echter zo’n goede indruk dat hij zich kandidaat stelde voor een basisplaats.

Ook Robben speelde zich tijdens de oefenwedstrijden op weg naar het EK in de kijker van Van Basten. Maar nu het er echt om gaat, haakt Robben voor de zoveelste keer in zijn loopbaan af. De kans dat hij op tijd fit is voor het duel met Frankrijk, is uiterst klein.

    • Koen Greven Enerik Oudshoorn