Na het werk nog van de avondzon genieten

Buiten schijnt de zon, en jij zit achter je pc. Niet getreurd, je kunt ’s avonds de laatste zonnestralen meepikken.

Ontdek geheime tuinen en mooie terrassen in het park.

Illustratie Viola Lindner Lindner, Viola

Werken terwijl je door de zon het kantoor wordt uitgebrand. Verschrikkelijk. Je moet het allemaal verdragen, collega’s die al lang en breed met vakantie zijn, sms’jes van vrienden die wél in het park zitten en opdringerige gedachten aan druppend waterijs.

Het goede nieuws is dat het zomerweer niet om vijf uur ophoudt. Ook na werktijd kun je nog heel lang van de zon profiteren. nrc.next zocht in de vier grote steden naar restaurantjes waar je ’s avonds na werktijd nog in de zon kunt dineren.

AMSTERDAM

In Amsterdam kun je ’s avonds op nog veel plekken genieten van de zon: in en om de grote parken, rondom het IJ en aan de Amstel.

Parken

Vondelpark: prachtig terras van Vertigo. Het is er fijn mensen en skaters kijken. Op het verhoogde gedeelte is geen bediening. Daarvoor moet je, als de bar boven niet open is, naar beneden. Zit je eenmaal, dan is het heerlijk genieten. (www.vertigo.nl)

In het Westerpark zijn twee grote terrassen, beide op het terrein van de voormalige 19e-eeuwse gasfabriek. De eerste is Pacific Parc. Je kunt er lekker eten en in het weekeinde is er vaak een dj. (Pacificparc.nl) Het andere is het Westergasterras. Groot terras in de zon, iets te veel parasols. Het eten is lekker, al dan niet van de barbecue. (Westergasterras.nl)

In het prachtige park Frankendael ligt restaurant en kwekerij De Kas (hoek Middenweg en Kamerlingh Onneslaan). Het eten is vers en zoveel mogelijk van eigen bodem. Wel prijzig. (restaurantdekas.nl)

Aan het IJ

Bij Onassis aan de Westerdoksdijk kun je in de avondzon heerlijk Italiaans eten, met een prosecco. Het terras is leuk om zijn chique Côte d’Azur-achtige sfeer, met veel hout en lage loungebanken. (onassisamsterdam.nl)

Café-restaurant Star Ferry bij het Muziekgebouw aan het IJ: de hele dag zon én je kunt er zeer romantisch de zon in het IJ zien zakken. Enige nadeel is de wind. Als die waait, waait -ie daar ook goed. Het eten en de drank zijn er prima, de bediening is nog beter. (starferry.nl)

Ook aan de overkant bij Wilhelmina Dok zie je gigantische cruiseschepen langsvaren (die zich soms in het terras boren, maar dat mag de pret niet drukken). Hopelijk is de bediening dit jaar beter dan vorige zomer. (wilhelmina-dok.nl)

Aan de Amstel

Amstelhaven, aan de Mauritskade, onder de brug naast het Amstel Hotel. Je zit er op een groot terras in de zon, fantastisch aan het water, waar bootjes vlak langsvaren of aanmeren. (amstelhaven.nl)

Aan de Weesperzijde van de Amstel zit het grote terras van Restaurant de IJsbreker. Het grootste deel van het terras zit tussen de bomen, maar er is ook een stukje waar je middenin de zon kunt zitten. Iets verderop (richting de Rembrandttoren) zit het Portugese restaurant Girassol waar je Portugese streekgerechten geserveerd krijgt. (girassol.nl)

Echt uniek: wil je in je eigen bootje eten maar heb je geen zin om aan te leggen? Bij pizzeria San Marco aan de Amstelkade kun je vanaf het water je bestelling doorgeven: 020-6730884. Op zonnige dagen is er een rij van bootjes, die overigens erg gezellig is.

DEN HAAG

Op de Grote Markt in Den Haag kun je altijd wel in de avondzon dineren, maar de stad heeft meer terrassen. De beste plek om van de avondzon te genieten? Het strand natuurlijk.

In de stad heb je de hele avond zon op het terras van eetcafé Sint Joris en de Draeck aan het Koningsplein. Je zit er heerlijk tussen de mooie kastanjebomen. (sintjorisendedraeck.nl)

Bij restaurant M (Groenewegje, niet ver van Den Haag HS) kun je buiten eten op het terras of op de boot. Het eten is er erg goed, verwacht dus geen eetcaféprijzen. (mrestaurant.nl)

De Haagsche Lounge heeft een heerlijk groot dakterras, midden in het centrum maar hoog boven het winkelend publiek. Geeft echt een vakantiegevoel, als je je tenminste niet opwindt over de vaak slechte bediening. (haagschelounge.nl)

Op het Anna Paulownaplein: groot terras van Room. Je kunt er ontbijten, lunchen of dineren onder een grote boom midden op het plein of op de loungebanken die niet in de schaduw staan. Aan de picknicktafels kun je de krant lezen. (roomdenhaag.nl)

Bij restaurant De Klap aan de Koningin Emmakade wordt het terras verwarmd als het te koud wordt later op de avond. De plantjes maken het extra knus. (070-345 40 60)

Aan zee

Aan het Zwarte Pad in Den Haag zit strandpaviljoen Buiten, waar je voor niet veel geld erg lekker kunt eten. Prachtig uitzicht. (ganaarbuiten.nl)

Bij de haven van Scheveningen is restaurant Lemongrass aan de dr. Lelykade een aanrader. Natuurlijk is er verse vis, maar ook specialiteiten als uienzalf met langoustines en eendenlever en ‘death by chocolate’. (lemongrass.nl)

Aan het Zuiderstrand, tussen Scheveningen en Kijkduin ligt het Spaans/Mexicaanse strandpaviljoen La Cantina, waar je de beste garnalen kunt eten. (lacantina.nl)

ROTTERDAM

Avondzon staat Rotterdam goed. Uniek voor Rotterdam zijn de plekken met grootsteedse allure, met uitzicht op de skyline van de stad. Maar probeer ook eens de geheime binnentuintjes.

Op straat en aan het water

Zodra de zon schijnt gooit Soho (Pannekoekstraat, vlakbij Blaak) de witte kussens van de 35 meter lange, ronde loungebank naar buiten. Na werktijd zit je hier op het hipste terras van Rotterdam met lekkere cocktails. (sohobar.nl)

Aan de Berkelselaan zit DOEN dorst & trek. Het eten is er niet heel bijzonder, maar je ziet er wel de zon ondergaan. (dorstentrek.nl)

Vergeet Café Rotterdam op de Kop van Zuid (vlak naast hotel New York) niet, met een prachtig uitzicht over de Maas en de Erasmusbrug. Het eten is er goed. (caferotterdam.nl)

Op de Nieuwe Binnenweg, vlakbij Eendrachtsplein, zit café Stalles. Het terras heeft vrijwel de hele dag zon. Op maandag en dinsdag is het pizzadag en kosten alle pizza’s slechts 5 euro. (cafestalles.nl)

Het dak van Rotterdam

Voor het allerbeste uitzicht zoek je het hogerop, op het dakterras van café Engels bij het Centraal Station. De ingang is wel even zoeken. Vanaf het dakpaviljoen of de daktuin op de achtste etage, heb je een superuitzicht. (engels.nl)

Geheime tuinen

Op de ‘s-Gravendijkwal, vlakbij metrohalte Dijkzigt, zit Jazzcafé Dizzy. Het terras is mooi en vaak lekker rustig. Als de zon eenmaal onder is, is de kans groot dat je een liveoptreden kunt meemaken. (dizzy.nl)

Daar vlakbij, op de Nieuwe Binnenweg, zit Belgisch Biercafé Boudewijn. Aan de achterkant ligt een heerlijke tuin verborgen, waar je kunt genieten van vijftig soorten bier. (bbcboudewijn.nl)

Een aanrader is ook de tuin van café Floor aan het Schouwburgplein. Hier zijn vooral de verschillende tapashapjes, die worden gepresenteerd op een etagère, erg lekker. (cafefloor.nl)

Niet te versmaden is Grand café Koriander aan de Kromme Zandweg aan de rand van het Zuiderpark. De eigenaren bestieren ook het naastgelegen tuincentrum. De sfeer is Frans en er is een groot terras. (koriander.nl)

UTRECHT

In Utrecht, met de vele restaurantjes aan de Oudegracht, kun je altijd wel ergens aanschuiven. Wil je nog zon meepikken, dan kun je zowel in het park als op de stoep terecht.

Een echte aanrader is Parkcafé Buiten aan de rand van het Wilhelminapark. Je zit er rustig in een lommerrijke omgeving en ziet er duizenden studenten langsfietsen. Of bestel er een gevulde picknickmand om in het park te zitten. (parkcafebuiten.nl)

Heel leuk en bijzonder is Griftpark 1, midden in het Griftpark. Er is een groot terras met uitzicht op de Dom en de parkvijver. Ook is er een groot dakterras. (griftpark1.nl)

Je kunt ook kiezen voor café en restaurant Vroom op de hoek van de Prins Hendriklaan en de Jan van Scorelstraat. Het eten is er overheerlijk. Vegetariërs hoeven niet aan de geitenkaassalade, maar kunnen kiezen voor groenteragout met yorkshire pudding, cheddarsaus en kruimelige blue stilton. (Vroomutrecht.nl)

Probeer ook Springhaver aan de gezellige Springweg. Het is een theater, café en foyer in één en bestaat al sinds 1885. Het eten is er niet duur, maar het levendige terras zit al wel vaak vol. (Springhaver.nl)

Erg goed toeven in de zon is het bij Oosterkade, aan de gelijknamige Oosterkade, met een heel breed terras waar het meestal niet druk is. Het eten is niet fantastisch, maar de plek maakt veel goed. (oosterkade.com)

Dan is er het Louis Hartlooper Complex, tevens arthouse, op het Ledig Erf. Het zit aan een plein en er is lang zon. Druk maar gezellig. (louishartloopercomplex.nl)

Bij Zindering, het restaurant van de stadsschouwburg kun je mooi op het balkon zitten, zodat je nog langer zon vangt dan gewoon op straat. (stadsschouwburg-utrecht.nl/theatercafe)

Bij restaurant Opium maken ze de beste mojito’s van de stad voor maar 5 euro. Je kunt er vervolgens buiten van genieten in de binnentuin. (restaurant-opium.nl)

    • Franca Treur