Matig Kroatië wint door strafschop van gastland

Oostenrijk-Kroatie

Kroatië heeft gisteren met 1-0 van gastland Oostenrijk gewonnen. Nadat medeorganisator Zwitserland zaterdag al had verloren, bleek ook Oostenrijk niet in staat het EK in eigen land met een overwinning te beginnen.

De wedstrijd werd al snel beslecht in het nadeel van Oostenrijk. In de vierde minuut kende Pieter Vink, de Nederlandse scheidsrechter die zijn debuut maakte op een groot internationaal toernooi, een strafschop toe aan de Kroaten. René Aufhauser botste in het strafschopgebied hard tegen de Kroatische speler Ivica Olic aan, waardoor Vink niet anders kon beslissen. De vedette Luka Modric schoot de bal koelbloedig door het midden in het doel.

De in technisch opzicht betere Kroaten domineerden het eerste half uur van de wedstrijd. Vooral uit spelhervattingen creëerden ze veel kansen. De beste mogelijkheid kreeg Mladen Petric in de 35ste minuut. Nadat de aanvaller was doorgebroken, had hij alle tijd om het af te maken maar hij schoot ruim over. Ondanks de vele kansen slaagden de Kroaten er niet in de voorsprong uit te bouwen.

In de slotfase van de eerste helft drongen de Oostenrijkers aan. Ze kregen een aantal mogelijkheden met als beste kans een kopbal van Sebastian Prödl. Na de rust hield het gastland het heft in handen. De Kroaten speelden terughoudend en gokten op een counter. Pas in de zestigste minuut kregen ze opnieuw een grote kans, na een doorbraak van Modric.

De Oostenrijkers kregen door het mindere spel van de Kroaten hoop op een goede afloop van de wedstrijd en gingen steeds opportunistischer spelen. Wisselspeler Ivica Vastic (38), de oudste speler van het toernooi, kreeg een goede mogelijkheid. Maar van afstand schoot hij de bal in de handen van de Kroatische keeper Stipe Pletikosa.

Ook de Oostenrijkse supporters begonnen er weer in te geloven. Een enthousiast ‘Jetzt geht’s los’ schalde van de tribunes. In de extra tijd kreeg Oostenrijk een laatste kans. Dario Srna beging een overtreding op Andreas Ivanschitz. De vrije trap kwam op het hoofd van aanvaller Roman Kienast terecht, maar die kopte naast.

Bondscoach Josef Hickersberger gaf zijn spelers een compliment: „Het team heeft met veel passie gespeeld en verdiende meer dan een nederlaag.” De Kroatische coach Slaven Bilic verklaarde dat de eerste wedstrijd moeilijk was. „We hebben het gewenste begin en dat geeft ons vertrouwen.”

Oostenrijk-Kroatie

Gespeeld op 8 juni, Wenen

Toeschouwers 53.000

Scheidsrechter Vink

Doelpunt

4' Modric (pen) 0-1

Gele kaarten

3' Pogatezt

21' Samuel

68' Prödel

51' Kovac