Leren omgaan met beha’s? Klik hier

Het aantal videowebsites met instructiefilmpjes blijft toenemen.

Handig als je snel wilt zien hoe je een beha met één hand los moet maken.

Foto Hollandse Hoogte Nuances sourdes, tons éteints, charme discret..., les dessous dessinent une douce et subtile féminité. Soutien-gorge en microfibre rose pâle, orné d’une broderie camélia noire, à double attache, et le shorty assorti, (Aubade). Hair by Tony. Make-up by Takako. Figaro Photo / Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte

Elke vrouw is dol op bloemen. Haar meenemen naar een romantische comedy pakt nog weleens uit als een meesterzet. En ja, er is een manier om een beha met één hand uit te doen.

Welkom bij VideoJug, een instructievideowebsite met onder andere stap voor stap videotips voor het perfecte afspraakje.

Van de vele ‘how to’-videowebsites die twee jaar geleden vanuit het niets opdoken, is dit de populairste. De website trekt zes miljoen unieke bezoekers per maand. VideoJug werkt samen met MSN en Microsoft. Afgelopen maand sloot het bedrijf een deal met het Amerikaanse boekenconcern Barnes & Noble, om de inhoud van boeken om te zetten in videomateriaal.

VideoJug wil een online encyclopedie zijn, met tips om je leven makkelijker te maken. Op de site zijn meer dan vijftigduizend filmpjes te zien. Met een sterk, Brits accent en veel humor word je bijvoorbeeld duidelijk gemaakt hoe je een shirt opvouwt in twee seconden, Japanse sushi in elkaar rolt of seks in het openbaar kunt hebben zonder betrapt te worden.

En dat werkt, want „korte, compacte instructiefilmpjes van een paar minuten zijn makkelijker te volgen dan de tekst in een gebruiksaanwijzing”, zegt Jan van Dijk, hoogleraar ‘nieuwe media’ aan de Universiteit Twente. Volgens hem nemen de videowebsites „ook de uitlegfunctie van Google over”.

Van Dijk maakt wel een kanttekening: „De videofilmpjes zijn fragmentarisch. Ze leggen afzonderlijke onderdelen elk in één filmpje uit. Daardoor kunnen ze geen samenhang laten zien. Het blijft bij simpele instructies die makkelijk visueel te maken zijn.”

Juist die eenvoud verklaart volgens Doug Kamin van VideoJug het succes van de website: „Er worden van generatie op generatie steeds minder levenslessen overgedragen. We kennen die lessen niet langer en besteden ons leven uit, maar tegelijkertijd voelen we ons machteloos omdat we niets meer zelf kunnen doen. ”

Kamin ziet zijn instructievideowebsite niet als concurrent van YouTube, integendeel. „Wij laten niet alles toe, maar zijn gespecialiseerd in video’s die kennis en wijsheid delen. Als ik een filmtrailer wil zien, of een jongen die in zijn ballen wordt geschopt, ga ik naar YouTube.”

VideoJug produceert (net als expertvillage.com en howcast.com) de filmpjes zelf, met acteurs en deskundigen. Reden: het maakt de inhoud betrouwbaar, de filmpjes zien er goed uit en er is een constante stroom nieuwe uploads. Overigens zijn er ook instructievideowebsites waarop iedereen zijn eigen instructiefilmpje toe mag voegen. Naar analogie van ‘wikipedia’ worden deze websites ‘videopedia’ genoemd.

Volgens Alan Puccinelli, mede-oprichter van de site ViewDo, hebben instructievideowebsites voordelen boven YouTube: „Ook op YouTube zijn instructievideo’s te zien, maar daar moet je door allemaal andere filmpjes heen waden, voordat je vindt wat je zoekt. Bovendien hebben veel videowebsites een videoplayer waarmee je kunt inzoomen of langzamer afspelen, zodat je de instructie beter kunt volgen.”

Zijn verklaring voor de populariteit van de instructiefilmpjes: „Iedereen gebruikt het web om dingen te weten te komen die hij nog niet wist. Een videofilmpje is één van de beste manieren om dingen te verduidelijken, terwijl het tegelijk een vorm van entertainment is. Ik denk dat er veel mensen zijn die een ander willen helpen en zichzelf willen promoten.”

En wat zijn de populairste onderwerpen? Op VideoJug liefde en seks. Al maanden staat het filmpje dat uitlegt hoe je iemand gepassioneerd kust op de eerste plaats in de top tien best bekeken video’s. De top drie van video’s over carrière en werk bestaat uit: 3: Stop being horny, 2: How to make a good first impression en met stip op de eerste plaats: How to seduce your boss.

Bekijk het filmpje hoe een beha met een hand los te maken via nrcnext.nl/links

    • Deirdre Das