Kunstoptocht door Arnhem

Vrijdag gaat in Arnhem de beeldenexpositie Sonsbeek 2008 open. Gisteren droegen de inwoners alvast kunstwerken in een processie door het centrum van de stad.

Het gilde van Lezers van De Gelderlander en Openbare Bibliotheek draagt ‘Lazy King’ van de Franse kunstenaar Alain Séchas in processie door de binnenstad van Arnhem. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Processie Sonsbeek 2008 in de binnenstad van Arnhem kunstwerk van Alain Sechas door het Gilde van Lezers van De Gelderlander en Openbare Bibliotheek Foto NRC H'blad Maurice Boyer 080608 Boyer, Maurice

Werk van achtentwintig kunstenaars werd gisteren door de Arnhemse binnenstad getrokken, geduwd en gedragen door inwoners van de stad. Burgemeester Pauline Krikke had met een slag op een trommel het startsein gegeven voor deze ingetogen processie. Speciaal voor de praaltocht was door de gemeente een extra koopzondag ingelast om meer publiek op straat te krijgen. Meer dan duizend Arnhemmers liepen mee, voor de gelegenheid verenigd in gildes van gelijkgestemden: advocaten, hockeyclub, lezers, etc. Maandenlang hadden ze geoefend op de speciale, vertraagde processietred. Fanfarekorpsen begeleidden de dragers.

De processie vormde de opmaat voor de internationale beeldententoonstelling Sonsbeek 2008, die op 13 juni wordt geopend. Deze tiende Sonsbeek sinds de start in 1949 staat in het teken van ‘Grandeur’. Volgens directeur Anna Tilroe een begrip dat ook te vertalen is als: ‘Het menselijk streven naar grootsheid’. Op Sonsbeek 2008 proberen de kunstenaars de drang, het conflict en de droom die met dit streven verbonden zijn, te verbeelden. Veel van de kunstenaars komen uit Nederland, hebben hier gestudeerd, gewerkt of wonen hier. Onder hen Marijke van Warmerdam, Matthew Monahan, Johan Simons, Thomas Houseago, Lara Schnitger, Hans van Houwelingen, Willem Boshoff, Eylem Aladogan en Rini Hurkmans.

De kunstwerken vielen vooral op door bescheidenheid. Alleen Alain Séchas was zich te buiten gegaan aan een enorm beeld van een liggende figuur met kroon op het hoofd. Ook Marijke van Warmerdam gaf een tikje spektakel aan haar op een kazuifel gedrukte still van een olifantenoog. Zij had circusolifant Mala ingehuurd, die met het doek over de rug door de straten had moeten lopen. De gemeente weigerde echter een vergunning en daarom bleef Mala op het stadhuisplein rondwandelen, waar ze op commando met haar slurf zwaaide, een poot gaf en op haar achterbenen ging staan.

Tilroe wilde met de tocht vooral uiting geven aan haar wens om het begrip ‘grandeur’ tot een menselijke maat terug te brengen. De kunst van Sonsbeek 2008 wordt weliswaar letterlijk op handen gedragen, maar tegelijk is er sprake van een groot gemeenschapsgevoel. Tilroe sprak gisteren van „een droom” die met de processie is waargemaakt. „Een indrukwekkender eerste manifestatie van Sonsbeek had ik mij niet kunnen voorstellen.”

Sonsbeek 2008: 13 juni t/m 21 sept. Park Sonsbeek, Arnhem. www.sonsbeek2008.nl

    • Lucette ter Borg