Kroatië wint, maar overtuigt allerminst

Oostenrijk0Kroatië1

Ruststand 0-1. 4. Modric 0-1. Scheidsrechter: Vink (Ned). Toeschouwers: 51.718.

Hoewel de verwachtingen allerminst hooggespannen waren, bleef Oostenrijk in zijn openingswedstrijd van het EK tegen Kroatië met een kater achter. Het gastland verloor met 1-0, maar had gezien het vertoonde spel meer verdiend.

Het enige doelpunt werd al na vier minuten gemaakt toen de Nederlandse scheidsrechter Pieter Vink een strafschop toekende na een overtreding van Emanuel Pogatetz op Ivica Olic. Luka Modric schoot koelbloedig raak.

De technisch betere Kroaten domineerden vanaf dat moment de wedstrijd. Maar gaandeweg kwam Oostenrijk beter in zijn spel en koos het met steeds meer enthousiasme de aanval. Nadat het gastland eerst nog een levensgrote kans van Mladen Petric had overleefd, werd het initiatief overgenomen. Niet altijd met overleg en veel brille, maar met een bewonderenswaardige inzet. De Oostenrijkers wilden zich niet willoos laten slachtofferen. De eerste speldeprik werd uitgedeeld door Sebastian Prödl, wiens kopbal geen doel trof.

In de tweede helft drong Oostenrijk Kroatië terug. Een positie die de Kroaten zich lieten aanleunen in de wetenschap, dat er meer ruimte zou ontstaan voor de counter. Maar die waren schaars. Alleen spelmaker Modric was in de 60ste minuut dichtbij een doelpunt.

Naarmate de wedstrijd vorderde nam het opportunisme bij Oostenrijk toe. Het was schrijnend te zien hoe de ervaren Kroaten moeite hadden de Oostenrijkers ver van het doel te houden. Met het inbrengen van de 38-jarige Ivica Vastic voerde het thuisland de druk op, maar het gebrek aan kwaliteit liet zich vooral in de afronding gelden.

De inzet van de spelers sloeg over op de tribunes, waar de supporters enthousiast ‘Jetzt geht’s los’ aanhieven. In de extra tijd kreeg Oostenrijk een laatste kans. Dario Srna beging een overtreding op Andreas Ivanschitz. Uit de vrije trap kwam op het hoofd van aanvaller Roman Kienast, die rakelings naast kopte.

De Oostenrijkse bondscoach Josef Hickersberger was zeer complimenteus voor zijn spelers. „Het team heeft met veel passie gespeeld en verdiende meer dan een nederlaag.”

Zijn Kroatische collega Slaven Bilic aanvaardde de overwinning in dank, „omdat de eerste wedstrijd van een toernooi altijd moeilijk is. We hebben het gewenste begin en dat geeft vertrouwen”.

Arbiter Vink floot, gesteund door zijn assistenten Hans ten Hoove en Adriaan Inia, goed bij zijn debuut op een groot toernooi. Hij drukte zijn stempel weliswaar op de wedstrijd met de strafschop, maar die kende hij terecht toe.