Ivanovic is een complete tennisster geworden

De Servische Ana Ivanovic liet zaterdag met haar zege op Roland Garros zien dat ze de afgelopen maanden grote sprongen heeft gemaakt. Ze is een complete tennisster geworden.

Ana Ivanovic Foto AP Serbia's Ana Ivanovic poses with her trophy in front of the Eiffel tower after winning the women's final match of the French Open tennis tournament, Saturday, June 7, 2008 at the Roland Garros stadium in Paris. (AP Photo/Christophe Ena) Associated Press

De comeback queen. Zo stond Dinara Safina de afgelopen weken bekend op het gravel in Parijs. De Russische tennisster had die bijnaam te danken aan haar miraculeuze herstel tegen achtereenvolgens Maria Sjarapova en Elena Dementjeva. Tegen beide speelsters overleefde Safina een matchpoint en boog ze een achterstand van anderhalve set om in een overwinning. Haar ijzeren wil werd haar handelsmerk. En juist voor die kwaliteit moet Ana Ivanovic zich hebben gehoed tijdens de finale van Roland Garros.

Ivanovic stond zaterdag voor de derde keer in een grandslamfinale. De eerste, vorig jaar in Parijs, verloor ze met grote cijfers van Justine Henin (1-6 en 2-6). Bij de tweede, eerder dit jaar in Melbourne, was ze niet opgewassen tegen Maria Sjarapova (5-7 en 3-6). Maar sindsdien heeft de 20-jarige tennisster uit Belgrado grote sprongen gemaakt; met name op het fysieke vlak. Waar Anci zich vorig jaar in Parijs nog wat traag over de baan bewoog, viel zij de afgelopen dagen op door haar enorme loop- en improvisatievermogen. De nieuwe nummer één van de wereld is een complete speelster geworden.

Dat geldt ook voor Dinara Safina, die in een winning mood verkeert sinds zij vorige maand de Kroatische coach Zeljko Krajan in de arm nam. Voorafgaand aan Roland Garros versloeg ze toppers als Henin, Elena Dementjeva en Serena Williams op haar weg naar de eindzege in Berlijn. Langzaam maar zeker trad ze uit de schaduw van haar oudere broer Marat, die twee keer een grandslam won maar dit jaar in Parijs niet verder kwam dan de tweede ronde.

Van de twee tennissters begon Ivanovic zaterdag het meest overtuigend aan de eindstrijd in het Court Philippe Chatrier. De Servische brak haar opponent in de eerste game en liep al snel uit naar 4-1. Maar Safina toonde zich niet aangeslagen en benutte twee breekkansen op rij: 4-4. Daarna voerde Ivanovic het tempo flink op. Ze trok de negende game naar zich toe en overleefde in de tiende twee breekpunten. Na een huppeltje en een gebalde vuist plofte ze tevreden neer op haar stoel.

In het tweede bedrijf liep Safina min of meer achter de feiten aan. Hoewel ze een aantal oogstrelende winners produceerde, kon zij niet vertrouwen op haar anders zo sterke opslag. In de zevende game sloeg de Russische drie dubbele fouten op rij, waarna Ivanovic uitliep naar 4-3. Moegestreden zag Safina na anderhalf uur toptennis toe hoe haar tegenstander uit handen van Justine Henin de beker in ontvangst nam. Safina noch Ivanovic richtte zich in het traditionele dankwoord tot de winnares van 2007, die vorige maand abrupt haar tenniscarrière beëindigde.

„Ik was mentaal en fysiek moegestreden”, verklaarde Safina na afloop van haar knappe prestatie, die de Russische 530.000 euro oplevert. „Mijn hoofd wilde wel, maar mijn hart en lichaam konden het niet meer opbrengen na die zware driesetters tegen Dementjeva en Sjarapova.”

Op de vraag wat haar volgende doel is, antwoordde Safina op dezelfde kordate manier waarop zij zich de afgelopen weken over de baan bewoog: „Doen wat ik elke dag doe: honderd procent van mezelf geven. Meer bestaat er toch niet in het leven?”

    • Danielle Pinedo