Internet Weblog van de dag

HD wordt 3D.

Philips 52 inch 3D scherm, zonder brilletje. Over twee jaar kijken we het WK voetbal in Zuid-Afrika niet in HD, maar in 3D, schrijft Marc Hijink op zijn weblog Hebben:‘Tenminste, als het aan Philips ligt. Hun nieuwe 52 inch driedimensionale scherm is autostereoscopisch. Dat wil zeggen dat je ernaar kunt kijken zonder suf 3D-brilletje en toch het effect beleeft dat de penalty rechtstreeks de huiskamer in wordt geschoten. Helaas kan het scherm nog geen tweedimensionale tv-beelden laten zien. Het is meer een reclamegimmick met ‘stopping power’, bedoeld om voorbijgangers een winkel binnen te lokken.

Philips’ WOW-techniek ziet er in de praktijk indrukwekkend uit. Een voorbeeld was in januari al op de Consumer Electronics Show te zien met een groot scherm van negen losse panelen. Bill Gates himself kwam even kijken, maar had net geen 150.000 dollar op zak om de 3D-muur mee te nemen. Misschien is de 52 inch-variant wel betaalbaar en houdt Bill geld over voor de nieuwe iPhone, die straks getoond wordt door zijn concurrent Steve Jobs.

Op de website van Philips kun je leren hoe gewone 2D-beelden omgezet kunnen worden in 3D. Met het softwarepakket WOWvx Compositor met Bluebox, kunnen voorwerpen in een driedimensionale jas gegoten worden.

De link naar Video Creation vind je op nrc.nl/hebben