Geboren in Polen, scoren voor Duitsland

Polen begon vol vertrouwen aan het eerste groepsduel met de buren uit Duitsland.

Maar wederom won die Mannschaft het historisch beladen duel, nu met 2-0.

Lukas Podolski scoort zijn tweede van de avond, de Poolse doelman Artur Boruc is verslagen. Foto Reuters Germany's Lukas Podolski (R) scores his second goal as Poland's Michal Zewlakow (L)and Artur Boruc react during their Group B Euro 2008 soccer match at the Woerthersee Stadium in Klagenfurt, June 8, 2008. REUTERS/Kacper Pempel (AUSTRIA). MOBILE OUT. NOT FOR SALE OR DISTRIBUTION ON MOBILE DEVICES.. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.. REUTERS

Bondscoach Leo Beenhakker gaf de Polen zelfrespect en zelfvertrouwen en kreeg daarvoor de hoogste nationale onderscheiding van president Lech Kaczynski. Het zou na elf nederlagen en vier keer een gelijkspel in de interlands tegen Duitsland eindelijk eens een zege moeten opleveren. Maar gisteravond wonnen wederom de Duitsers: 2-0.

Aan de vooravond van de historisch beladen wedstrijd ging het lang niet alleen over voetbal. De vrees van Klagenfurt voor gewelddadigheden tussen Duitse en Poolse hooligans bleek gegrond. De autoriteiten in Karinthië en de Europese voetbalbond UEFA hielden afgelopen week rekening met ongeregeldheden onder de verwachte 60.000 fans van Duitsland en Polen, van wie de meesten geen kaartje voor de groepswedstrijd hadden. De grimmige relatie tussen de twee landen is vooral gebaseerd op de bezetting van Polen door nazi-Duitsland, de verdrijving van de Duitsers uit het gebied dat na de Tweede Wereldoorlog aan Polen werd toegewezen en de Poolse vrees dat Duitsland aanspraak zou maken op verloren gegane goederen. Bovendien ondervindt het hedendaagse Duitsland hinder van Poolse zwartwerkers en Oost-Europese criminele groepen.

Ook kleefde op voorhand sportief sentiment aan de burenruzie in de Oostenrijkse universiteitsstad. Zo zijn aanvallers Miroslav Klose en Lukas Podolski geboren Polen, maar Duitse internationals. Die Mannschaft won in 1996 het Europees kampioenschap, maar wist in de daarop volgende edities in 2000 en 2004 geen wedstrijd meer te winnen. Van Polen verloor Duitsland nooit, maar die ploeg is onder Beenhakker bezig aan een opmars, met de eerste EK-deelname als wapenfeit. ‘Napoleo’, zoals hij in de Poolse pers wordt genoemd, lepelde de feitjes daags voor de wedstrijd nog even op. „Ik houd van geschiedenis en heb mijn huiswerk gedaan.”

Voor de wedstrijd had een Poolse tabloid de verhoudingen alvast op scherp gezet. Een fotomontage toonde Beenhakker met in zijn handen de afgehakte hoofden van bondscoach Joachim Löw en aanvoerder Michael Ballack van Duitsland. ‘Leo, bezorg ons deze hoofden’, luidde het onderschrift. UEFA, politici uit beide landen en Duitse media spraken schande van de publicatie. Beenhakker nam openlijk afstand van de montage. „Iedereen beleeft deze wedstrijd op zijn manier en we hebben daar heel slechte voorbeelden van gezien”, zei hij. „Ik begrijp welke impact de uitslag kan hebben in mentaal, sociaal en commercieel opzicht, maar laten we het alsjeblieft over voetbal hebben.”

De vrees voor gewelddadigheden van Duitsers en Polen was mede aangewakkerd doordat wordt gespeeld in Klagenfurt, de kleinste speelstad van het EK. Bij het WK van 2006 kwam het voor het groepsduel in Dortmund (1-0 voor Duitsland) tot hevige rellen, waarbij 278 Duitsers en 119 Polen werden gearresteerd. Eerder hadden voetbalvandalen het in de grensstreek op afspraak tegen elkaar opgenomen. Bondscoach Löw noemde Klagenfurt na de EK-loting al ongeschikt als speelstad voor een duel dat emotioneel zo zwaar beladen is. Het gloednieuwe Wörtherseestadion heeft 32.000 zitplaatsen, waardoor even zoveel fans zonder toegangsbewijs in de stad rondhingen.

Gistermiddag trokken duizenden fans over de 10. Oktober Straße en de St. Ruprechter Straße door het centrum van Klagenfurt. Aan de uiteinden van de twee verkeersvrije wegen waren fanzones ingericht, voor het door de UEFA geregisseerde supportersvermaak. Polen en Duitsers deden zich vanaf vrijdagavond gezamenlijk te goed aan vooral alcoholische drank en lieten zich intussen kletsnat regenen. Want paraplu’s stonden als potentieel slag- of steekwapen op de verboden lijst van de Oostenrijkse politie, die op elke straathoek te zien was.

Navraag bij het politiebureau van Klagenfurt leerde dat de inzet bestond uit 2.500 agenten, vijfhonderd voertuigen, tachtig motors, drie boten en drie helikopters. Verder waren Duitse en Poolse politie-eenheden met de fans meegekomen naar Zuid-Oostenrijk en bevonden zich als supporter uitgeruste ‘spotters’ op straat. In de Oostenrijkse wet op de openbare veiligheid is recentelijk een nieuwe verordening opgenomen, waarbij de politie een veiligheidszone van vijfhonderd meter rond het stadion kan instellen. Voetbalsupporters die binnen de cirkel opvallend gedrag vertonen, kunnen worden weggestuurd.

De maatregelen en de uitgelaten sfeer onder het grootste deel van de fans konden de relschoppers niet weghouden. Zaterdagavond vlogen de plastic tuinstoelen en glazen over de 10. Oktober Straße bij een confrontatie tussen zo’n tweehonderd supporters. Zeventien van hen, vooral Duitsers, werden gearresteerd. Gistermiddag maakte de politie bekend aanwijzingen te hebben dat veroordeelde hooligans met een stadionverbod waren aangekomen in Klagenfurt. Vlak voor de wedstrijd werden honderd Duitse fans gearresteerd wegens nazistische spreekkoren.

Bij de aftrap in het Wörtherseestadion bleken vooral de Poolse fans, die driekwart van de stoeltjes in beslag namen, goede zaken te hebben gedaan op de zwarte markt. Het overwicht op het speelveld was echter voor Duitsland, dat na twintig minuten op voorsprong kwam. Miroslav Klose gaf de voorzet, Lukas Podolski scoorde. Halverwege de tweede helft kwam de 2-0 opnieuw van de voet van Podolski, die daarmee een beginnend offensief van Polen smoorde. Met de beslissing in de wedstrijd verlieten agenten het stadion. Hun werd door de eigen woordvoerder een rumoerige nacht voorspeld.

    • Michiel Dekker