F1-zege voor Pool Kubica in Montreal

Autocoureur Robert Kubica heeft gisteren in Montreal als eerste Pool een Grote Prijs in de Formule 1 op zijn naam geschreven. Ook bezorgde de 23-jarige Kubica zijn Duitse team BMW Sauber de eerste GP-zege in zijn bestaan. De coureur uit Krakau nam met zijn zege de leiding in het wereldkampioenschap.

De overwinning in de Grote Prijs van Canada kreeg extra cachet door de plaats van handeling. Kubica overleefde vorig jaar op het circuit Gilles Villeneuve een huiveringwekkende crash. Hij boorde zijn bolide destijds met hoge snelheid in de ‘vangrail’. Wonderbaarlijk genoeg bleek de Poolse coureur alleen een gekneusde enkel te hebben.

BMW vierde gisteren dubbel succes met de tweede plaats voor de Duitser Nick Heidfeld. De Brit David Coulthard (Red Bull) werd derde.

De race kreeg in de negentiende ronde een beslissende wending door een merkwaardig incident in de pitsstraat. De Brit Lewis Hamilton van McLaren botste achterop concurrent Kimi Raikkonen van Ferrari, waardoor beide bolides de strijd moesten staken.

Terwijl de wedstrijd in Montreal zo rustig begon. Geen enkele auto liep bij het gebruikelijke gewriemel na de start schade op en de coureurs hielden zich de eerste ronden keurig aan de volgorde van de start. Hamilton was meteen vanaf pole niet bij te houden en reed snel weg van de rest. Kubica bleef keurig tweede en Raikkonen zat daar weer vlak achter.

Toen in de zeventiende ronde de safetycar de baan opkwam, was Hamilton zijn grote voorsprong weer kwijt. De topvijf besloot vervolgens in die fase van neutralisatie de pits op te zoeken om banden te wisselen en bij te tanken.

Bij het uitrijden van de pits blunderde Hamilton. Terwijl Raikkonen en Kubica keurig stopten voor het rode licht aan het einde van de pitstraat, lette de 23-jarige Brit niet op en reed hard achterop Raikkonen. Beide bolides raakten zo beschadigd dat verder racen onmogelijk was.

Als gevolg van de botsing wordt Hamilton bij de start van de Grote Prijs van Frankrijk in Magny-Cours, op 22 juni, tien plaatsen achteruitgezet. (ANP)