EKTV-diners

Vooropgesteld: ik ben er op tegen. Het is onaardig, om niet te zeggen respectloos ten aanzien van de kok. Het is ongezellig om niet te zeggen asociaal. Het is het begin van het einde van het gezinsleven. In mijn huis wordt niet voor de televisie gegeten.

Maar dan is er nog meneer Vreugdenhil. Het is ook zijn huis. Zijn teevee. Zijn EK. En soms, heel soms, moet een vrouw haar man ter wille zijn. Daarom deze week in koken etc. aandacht voor tv-diners. Bord op schoot, lepel in je rechterhand. Zodat je je linker vrijhoudt om die blinde sukkel van een scheids het spel eens even uit te leggen.

Hollandse haringsalade, voor 2 personen:

4 grote nieuwe aardappels

2 eetlepels wittewijnazijn

1 eetlepel zonnebloemolie

2 gekookte bieten, geschild en in blokjes

1 friszure appel, geschild en in blokjes

4 Hollandse Nieuwe, in reepjes

2 eetlepels zoetzure zilveruitjes

125 ml crème fraîche

een handje verse bieslook, fijngeknipt

Kook de aardappels in de schil gaar, trek het schilletje eraf, snijd ze in flinke dobbelstenen en doe ze in een kom. Meng 1 eetlepel azijn met de olie en een snuf zout en meng deze dressing door de blokjes aardappel. Schep er vervolgens alle andere ingrediënten door. Proef en maak de salade op smaak met extra azijn, zout en versgemalen zwarte peper.

Janneke Vreugdenhil

Wat eet jij het liefst voor de televisie? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil