een weekeinde vol euro 2008

De twee openingswedstrijden zijn zaterdag in het stadion probleemloos verlopen. Maar in Basel, waar Zwitserland-Tsjechië werd gespeeld, deden zich buiten het stadion wel enkele incidenten voor. „Wegens massaal alcoholgebruik waren er in Basel wat incidentjes, zoals vechtpartijen”, zei een woordvoerder van de politie. „Gelukkig bleef dat allemaal zonder grote gevolgen.” Twaalf mensen werden wegens vandalisme of agressie door de politie meegenomen naar een tijdelijk cellencomplex in het stadscentrum, vier van hen werden langere tijd vastgehouden. Ongeveer twintig personen moesten hun roes uitslapen in een speciaal voor dat doel opgezet onderkomen. Circa tweehonderd mensen werden behandeld voor kleine verwondingen of problemen met hun bloeddruk.

De Europese voetbalbond UEFA heeft bij de organisatie van het EK geklaagd over beelden die zaterdag bij Zwitserland-Tsjechië op de schermen in het stadion meermaals werden herhaald. Het ging om een vermeende handsbal van een Tsjechische verdediger. Scheidsrechter Roberto Rosetti had het incident niet gezien en niet bestraft, waarop Zwitserse spelers hem met gebaren attendeerden op de herhalingen op het grote scherm. Daarop was volgens hen duidelijk te zien dat een Tsjech opzettelijk hands maakte. Om de supporters in het stadion niet onnodig op te jutten, is het in het voetbal gebruikelijk dit soort situaties niet te herhalen. „We gaan onderzoeken waarom het wel gebeurde”, aldus een UEFA-zegsman.

Het is zeer twijfelachtig of Thierry Henry kan meespelen in de openingswedstrijd van Frankrijk tegen Roemenië in groep C. De aanvaller van FC Barcelona heeft sinds vrijdag, toen hij voortijdig afhaakte, niet meer getraind. De honderdvoudig international kreeg vorige week een tik in de oefenwedstrijd tegen Colombia, die met 1-0 werd gewonnen. „Het klopt dat hij opnieuw de training heeft overgeslagen”, gaf Lilian Thuram, aanvoerder als Patrick Vieira niet beschikbaar is, gisteren toe. „Ik weet niet of hij maandag kan starten.” Als Henry, die 44 doelpunten heeft gemaakt voor de Fransen, tegen de Roemenen inderdaad op de bank begint, is Nicolas Anelka waarschijnlijk zijn vervanger.

Een gezelschap van negen voetbalexperts kiest op het EK de beste speler van het toernooi. Bij elke wedstrijd wijst de groep de beste speler van dat duel aan. Zaterdag waren dat de Tsjech Tomas Ujfalusi en de Portugees Pepe. De Schot Andy Roxborough, technisch directeur van de UEFA, voert de groep van negen deskundigen aan. Onder zijn ‘collega’s’ zijn bekende voetbalnamen zoals de Deen Morten Olsen, de Engelsman Roy Hodgson en de Fransman Gerard Houllier. Er zijn geen Nederlanders in het gezelschap keurmeesters, dat aan het eind van het EK behalve de beste speler ook het beste EK-team kiest. Dat is een selectie van 23 spelers van alle nationaliteiten.

Zlatan Ibrahimovic betwijfelt of hij morgen in Salzburg met Zweden 90 minuten kan voetballen in het EK-duel met Griekenland. De spits van Internazionale is hersteld van een knieblessure, maar mist wedstrijdritme. De voormalige aanvaller van Ajax is een sleutelspeler voor Zweden, net als voor zijn Italiaanse club. Met twee goals bezorgde Ibrahimovic (26) Inter onlangs als invaller de titel in Italië. Daarvoor had hij zes weken niet gespeeld.

Bondscoach Guus Hiddink heeft in de Russische selectie de geblesseerde aanvaller Pavel Pogrebnyak vervangen voor de 21-jarige middenvelder Oleg Ivanov. Pogrebnyak haakte zaterdag af wegens een knieblessure, die hij heeft opgelopen tijdens de warming-up voor het oefenduel met Servië op 28 mei.

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft besloten alle trainingen achter gesloten deuren te houden. „We willen onze fans tijdens dit toernooi graag verleiden, maar niet tijdens de trainingen”, verklaarde Löw.

De Duitse doelman Jens Lehmann doet er goed aan na het EK te stoppen als international. Dat advies kreeg hij gisteren van Franz Beckenbauer. ‘Der Kaiser’ schreef in zijn column in Bild am Sonntag dat hij zich niet kan voorstellen dat Lehmann zo eerzuchtig is dat hij over twee jaar nog steeds in het Duitse doel staat.