Cruijff en Van Basten nog steeds vrienden

Van een verstoorde relatie tussen Johan Cruijff en bondscoach Marco van Basten is geen sprake. Dat benadrukt de nummer 14 vandaag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. „Ik wil voor eens en altijd een groot indianenverhaal uit de wereld helpen”, stelt Cruijff.

Cruijff en Van Basten kwamen eerder dit jaar bij Ajax in botsing. Cruijff gaf zijn opdracht als technisch hervormer terug. Volgens de huidige bondscoach wilde Cruijff de jeugdopleiding van Ajax te snel en te rigoureus veranderen. Na hun aanvaring begin maart hadden de twee geen contact meer, wat volgens Cruijff vooral kwam door drukte bij hem en Van Basten.

Cruijff: „Het is totale onzin dat mijn verhouding met Marco van Basten onder druk staat. Ik ben iemand voor wie kwaliteit en resultaat samengaan. Daarom wilde ik om zowel praktische als sociale redenen voor 1 april knopen doorhakken. Marco vond dat allemaal dus te snel en ging daarin niet mee. Toen ik hem niet kon overtuigen, ben ik afgehaakt.” Cruijff geeft toe dat hij daarover teleurgesteld was. „Maar het zou van geestelijke armoede getuigen als dat meteen een streep door onze vriendschap zou halen.”

Over Oranje zegt Cruijff: „In principe hebben we een goed elftal, alleen is de manier van spelen niet helemaal mijn manier.” (ANP)