Couscous met ras el hanout

Voor 2 personen:1 ui1 teen knoflookhalve rode, Turkse paprika1 courgette1 prei2 eetlepels rozijnen2 eetlepels pijnboompitten150 gram couscouszout1 gerookte kipfiletolie3 - 4 theelepels ras el hanout

Ras el hanout is een specerijenmengsel, dat in Marokko wordt gebruikt, maar tegenwoordig ook in Nederland te koop is. Steek je neus in het zakje en je waant je in een vertelling uit duizend-en-een nacht. Het is een mengsel van gemalen gember, kurkuma, rozenblaadjes, peper, galangal, nootmuskaat en nog veel meer.

Hier een recept voor een zomerse couscous. Vervang de kip door kikkererwten als u het vegetarisch wilt houden.

Pel en snipper ui en knoflook. Snijd de paprika in stukjes en de courgette in kleine blokjes. Halveer de prei overlangs en snijd de helften in smalle repen. Wel de rozijnen in warm water. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken. Voor couscous nam ik de voorbewerkte variant, die alleen hoeft te wellen.

Doe de couscous met wat zout in een kom. Schenk er volgens de gebruiksaanwijzing 250 milliliter kokend water bij en laat de korrels zich vol zuigen. Snijd de kip in stukjes en verwarm die anderhalve minuut in de magnetron bij 600 Watt. De kip blijft hierdoor sappig.

Verhit twee eetlepels olie in een wok. Fruit hierin de stukjes ui, knoflook en paprika 2 minuten lang. Doe er de stukjes courgette en prei en 2 theelepels ras el hanout bij, plus 2 tot 3 eetlepels water van de rozijnen. Roerbak tot alles beetgaar is. De tijd hangt af van de grootte van de stukken groente; reken op 5 minuten. Roer met een vork de korrels van de couscous los. Giet de rozijnen af. Schep couscous, rozijnen en kip door de groenten. Meng er nog 1 tot 2 theelepels ras el hanout door. Op smaak brengen met zout. Strooi er de pijnboompitten over.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Lentehoen

    • Annelène van Eijndhoven