Braziliaanse broederliefde

Igor Calavera Foto Isabel Nabuurs 01-06-08, Landgraaf Pinkpop 2008 Cavalera conspiracy Foto: Isabel Nabuurs Rectificatie / Gerectificeerd Correcties en aanvullingen Cavalera Op de foto bij het artikel Braziliaanse broerderliefde (9 juni, pagina 9) staat Max Cavalera, en niet, zoals het onderschrift meldde, Igor Cavalera . Nabuurs, Isabel

Tien jaar spraken ze niet met elkaar. „Via onze moeder hoorden we hoe het met de ander ging”, zegt Igor Cavalera (37). „Ik miste onze kameraadschap verschrikkelijk.” Zijn broer Max (38): „Het waren de donkere dagen van mijn leven.”

Vanaf hun puberteit waren de broers respectievelijk drummer en zanger-gitarist in de Braziliaanse trashmetalband Sepultura. Door keiharde metal te mengen met lokale invloeden – onder meer door samenwerking met Xavante-indianen en percussionist Carlinhos Brown – wist de band gaandeweg een breder publiek te bereiken. Van het zevende album Roots (1996) werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het maakte van Sepultura destijds het grootste exportproduct van Brazilië – na koffie.

Maar dat succes stopte abrupt toen drie van de vier bandleden de manager (en tevens Max’ vrouw) wilden ontslaan. Zwaar teleurgesteld besloot Max Cavalera de band te verlaten. De broers braken met elkaar.

Tot een jaar terug. Igor: „Ik was helemaal niet gelukkig met mezelf. Toen heb ik hem gebeld.”

Max: „Hij zei: ‘Ik wil je broer weer zijn.’ Ik was dolblij. Toen hebben we alles uitgepraat. ”

Igor: „Godzijdank klikte het weer.”

Sepultura leed bij gebrek aan het voormalige boegbeeld inmiddels een kwijnend bestaan. Fans waren overgestapt naar Max’ nieuwe band Soulfly. Max: „Igor heeft ons samengebracht op het persoonlijke vlak. Ik ben verantwoordelijk voor de muzikale reünie. Met Soulfly traden we op in Phoenix. Ik heb Igor gebeld en gezegd: ‘Je moet komen. We moeten weer samen spelen’.”

Igor: „Ik was gestopt met Sepultura en had het gehad met metal. Maar ik dacht: de kans om weer met Max te spelen, laat ik me niet ontnemen. Ik ben erheen gevlogen. We speelden Roots en Attitude. Het was fantastisch.”

Max: „Niemand wist dat hij zou komen. The place went crazy. Het is ongelofelijk hoe hij een drumstel totaal anders kan laten klinken. Igor laat trommels donderen als onweer.”

Er moest, kortom, weer een plaat worden gemaakt. Max: „Toen heb ik tegen hem gelogen. Ik zei dat ik al een heel album voor ons tweeën had geschreven en dat hij alleen maar hoefde langs te komen om alle nummers in te spelen. Maar dat was helemaal niet zo.”

Inmiddels zijn die nummers er wel. Dit voorjaar verscheen Inflikted onder de naam Cavalera Conspiracy. De herenigde broers toeren nu door Europa. Onlangs stonden ze op Pinkpop, volgende week spelen ze in Paradiso.

Igor: „Het is alsof we tweelingen zijn. Ik hoef hem maar aan te kijken en ik weet wat hij gaat doen. Soms is er geen tijd voor een sound check. Als ik daardoor Max aan het begin van het optreden niet kan horen, maakt dat niet uit. Ik weet toch wat hij speelt.”

Max: „Het is instinct. We hoeven vooraf ook niet af te tellen. Dat doen we nu alleen voor de andere jongens in de band. En dan tellen we tot twee, in plaats van tot vier.”

Igor: „Het fanatisme is weer terug en dat is fucking cool. Met voetballen was het vroeger net zo. Daar waren we zo door bezeten dat we ’s nachts met een bal in ons bed sliepen.”

Inflikted van Cavalera Conspiracy. Roadrunner Records. Optredens: 18/6 Paradiso, Amsterdam; 22/6 De IJsselhallen, Zwolle.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Cavalera

Op de foto bij het artikel Braziliaanse broerderliefde (9 juni, pagina 9) staat Max Cavalera , en niet, zoals het onderschrift meldde, Igor Cavalera .

    • Frank Provoost