Brand in Utrecht legt studentenhuizen in as

In het centrum van Utrecht heeft zaterdag een grote brand gewoed. Aan de Oudegracht ontstond aan het einde van de middag brand in het pand van een kringloopwinkel. De brand legde twee panden in de as, vijf andere huizen liepen veel rook en waterschade op. In de getroffen panden zaten veel studentenwoningen. Er zijn geen gewonden. De oorzaak van de brand is onbekend. De twee panden waren rijksmonumenten; de gevels van de huizen hebben de brand doorstaan. Naar schatting van de brandweer zijn twaalf mensen hun huis kwijt.

De brandweer werd rond vijf uur gewaarschuwd, maar vermoedt dat de brand toen al langer woedde. De brandweer zette zaterdagavond ongeveer honderd man personeel in. Aanvankelijk konden zij volgens een woordvoerder niet direct beginnen met het blussen van de brand, omdat er enorme hitte was ontstaan in het pand. Waarschijnlijk werd dit veroorzaakt door een grote hoeveelheid brandbaar materiaal, waaronder veel kleding die in de kringloopwinkel lag opgeslagen. De brandweer moest ramen inslaan voordat ze kon beginnen met blussen. Rond half zeven kwamen de vlammen uit het dak en sloeg het over naar een belendend pand.

Een deel van de Oudegracht werd afgezet. De brand trok veel bekijks van terugkerend winkelpubliek en mensen op terrassen langs de gracht. Ook burgemeester Wolfsen kwam poolshoogte nemen. De zwarte rookpluim die boven het Museumkwartier hing, was in heel Utrecht te zien.

Het nabijgelegen poppodium Tivoli laste zaterdagavond een concert van de band Wicked Jazz Sounds af om als opvanglocatie te kunnen fungeren voor ongeveer dertig personen. Rond kwart over tien gaf de brandweer het sein ‘brand meester’. Over de materiële schade is nog niets bekend. Of de kringloopwinkel over de vereiste vergunningen beschikte wordt onderzocht. Het nablussen duurde tot gisteren voort.