‘Bestuurders Sabena verdacht van fraude’

Negen vroegere bestuurders van het Belgische Sabena worden ervan verdacht voorafgaand aan het faillissement van de luchtvaartmaatschappij in 2001 fraude te hebben gepleegd. De Belgische justitie heeft na een onderzoek van bijna zeven jaar de zaak rond gekregen, zo melden Belgische media.

Het bestuur zou in de laatste jaren van het bestaan van Sabena 34 nieuwe vliegtuigen hebben besteld bij Airbus, twee keer zo veel als het bedrijf werkelijk nodig had. Voor het doordrukken van de te grote order zouden de bestuurders steekpenningen hebben ontvangen, vermoedelijk van Airbus. Volgens de onderzoekscommissie werd een deel van de bestaande vloot te vroeg afgeschreven om de order te rechtvaardigen.

Voorts verdenkt de Belgische justitie enkele managers ervan bonussen te hebben gekregen via frauduleuze constructies. Een accountant moet zich verantwoorden voor geknoei met de boeken.

Volgens curator Christian van Buggenhout van Sabena was de overbodige bestelling bij Airbus destijds de doodsteek voor het verlieslijdende bedrijf. De koop van de vliegtuigen zou zijn opgedrongen door de toenmalige Zwitserse minderheidsaandeelhouder Swissair, die zelf in 2002 failliet ging. In 2005 poogde de curator 1,9 miljard euro terug te vorderen van Swiss International Air Lines, de opvolger van Swissair. Maar ook dit bedrijf verkeerde toen in grote financiële problemen. In datzelfde jaar nam Lufthansa het doorgestarte Swiss over en waren de kansen op schadevergoeding voor de Belgen verkeken.

Van Buggenhout zei gisteren tegen de Vlaamse omroep VRT dat hij lange tijd vreesde dat het dossier Sabena zou verjaren. Maar justitie laat het er nu toch niet bij zitten. De zaak komt waarschijnlijk dit najaar voor de rechter.