BBC-reporters doodgeschoten

Twee lokale verslaggevers van de BBC zijn dit weekeinde doodgeschoten. Gisteren werd in de Afghaanse provincie Helmand het lichaam van de Afghaanse journalist Abdul Sohad Rohani gevonden. Rohani werd zaterdag ontvoerd. Helmand staat bekend als een van de meest gewelddadige provincies van Afghanistan. In Afghanistan kwamen gisteren in totaal zestien mensen om bij gewelddadigheden.

Ook in Somalië werd zaterdag een lokale BBC-journalist van het leven beroofd. De Somalische journalist Nasteh Dahir werd bij zijn huis in de zuid-Somalische stad Kismayo doodgeschoten. Dahir was behalve voor de BBC ook werkzaam voor persbureau AP en was al enkele malen met de dood bedreigd.

Vorig jaar kwamen er wereldwijd 171 journalisten om het leven tijdens de uitoefening van hun beroep. Daarvan werden er 134 vermoord en verongelukten er 37 verslaggevers. Het gevaarlijkste land voor journalisten was Irak, waar 65 journalisten omkwamen. Ook Somalië en Pakistan zijn voor journalisten gevaarlijk terrein. (NRC)