Apple iPhone 3G met GPS, in Nederland via T-Mobile

Met gps-ontvanger en een hsdpa-antenne voor snel internet heeft de iPhone zijn beloofde opvolger gekregen. De übergadget van Apple is vanaf 11 juli ook in Nederland leverbaar en lijkt in de eerste aanschaf goedkoper te worden dan de vorige versie. De nieuwe iPhone 3G heeft een snellere mobiele internetverbinding en is volgens de maker  twee

iphone 3g_1.jpg

Met gps-ontvanger en een hsdpa-antenne voor snel internet heeft de iPhone zijn beloofde opvolger gekregen. De übergadget van Apple is vanaf 11 juli ook in Nederland leverbaar en lijkt in de eerste aanschaf goedkoper te worden dan de vorige versie.

De nieuwe iPhone 3G heeft een snellere mobiele internetverbinding en is volgens de maker  twee keer zo snel met het downloaden van informatie. De gps-ontvanger maakt het toestel geschikt voor het gebruik van routenavigatie of  location based services: diensten die op basis van de locatie van de mobiele beller worden aangeboden. Echte navigatiesoftware ontbreekt nog: voorlopig is alleen Google Maps geschikt voor de iPhone. UPDATE: TomTom gaat een iPhone-versie uitbrengen.

iphone_3g_black_white.jpgDe belangrijkste verbeteringen waren al voorspeld. Hogere downloadsnelheid dankzij  de ingebouwde 3G antenne en een gps-ontvanger voor het gebruik van navigatie of location based services. De basisprijs van het 8 GB-toestel gaat omlaag naar 199 dollar (de 8 GB versie kostte bij zijn introductie vorig jaar nog 599 dollar). Vermoedelijk staat Apple subsidiëring door telecombedrijven nu wel toe  - in tegenstelling tot de vorige editie. De 16 GB versie kost 299 dollar en heeft een zwarte of een witte achterkant. Opvallend is dat de beperkte camera van 2 megapixel niet verbeterd wordt.

Toch duurder

UPDATE: In de VS zal de iPhone niet meer ‘los’ zonder abonnement te koop zijn, meldt ZDnet. Dankzij het verplichte telefooncontract komt de prijs van de iPhone 3G iets boven de vorige versie uit: “Gespreid over het twee jaar durende contract komt dat neer op 240 dollar of 40 dollar meer dan de originele iPhone.” T-Mobile heeft zijn Nederlandse prijs nog niet bekend gemaakt.

iphone_3g_nederland.jpgMet name gps is een belangrijke uitbreiding van de iPhone. Veel ontwikkelaars hebben applicaties geschreven die gebruik maken van coördinaten, zodat je met een iPhone bijvoorbeeld vrienden kunt opsporen die in je buurt bevinden.
Jobs maakt tijdens de presentatie nog een grapje over de grote aantallen iPhones die via niet-legale weg in landen terecht kwam waar het toestel niet te koop was. Het toestel zal binnenkort ook in Nederland te koop zijn, aldus Apple. (zie foto rechts). De officiële verkoopdatum van de iPhone 3G is 11 juli.

Met een prijs van maximaal 199 dollar wil het Amerikaanse technologiebedrijf wil de übergadget aantrekkelijker maken voor een groter publiek. Volgens Gartner-analist Carolina Milanesi is de nieuwe prijs meer gericht op consument die een nieuwe telefoon willen kopen - niet perse een nieuwe iPod muziekspeler.

Inmiddels heeft Apple zes miljoen smartphones verkocht, maakte Apple-baas Steve Jobs gisteren in San Francisco bekend. Dat strookt redelijk met zijn plannen om in 2008 uiteindelijk tien miljoen iPhones te verkopen.

MobileMe: Apple’s nieuwe pushdienst

MobileMe is een herintroductie van .Mac, Apple’s online dienst. Het is vanaf begin juli mogelijk om mail, contactinformatie, agenda’s en bestanden te synchroniseren met iPhones en pc’s die op Windows (met Outlook) werken. MobileMe werkt met de ActiveSync techniek van Microsoft, die Apple licenseerde voor gebruik met de iPhone.

Website Me.com zal een  mobiele desktop worden, vergelijkbaar met de synchronisatiediensten en offline desktops die Microsoft (Windows Live en Live Mesh) en Google heeft (Google Docs, Gmail en Calendar).

Op een ding wijkt Mobileme af: Apple vraagt er 99 dollar per jaar voor en biedt 20 GB opslag. De concurrerende diensten zijn gratis. In Europa is de .Mac-dienst af en toe traag, omdat veel verkeer via de Amerikaanse servers verloopt.

Zo omschrijft Apple Mobile Me: “Met een e-mailaccount van MobileMe zien alle mappen, berichten en statussymbolen er hetzelfde uit, of de e-mails nu op een iPhone, iPod Touch, Mac of pc worden gelezen. Nieuwe e-mailberichten worden via het  mobiele netwerk of Wi-Fi via de pushtechnologie rechtstreeks op de iPhone afgeleverd, zodat gebruikers hun e-mail niet langer handmatig  hoeven op te halen of op downloads hoeven te wachten.”

Daarnaast was er in San Francisco veel aandacht voor nieuwe applicaties die gebouwd zijn voor de iPhone en die te koop zijn via de App Store. Dat is het programmaatje waarmee nieuwe applicaties met een eenvoudige handeling kunnen worden gekocht en geïnstalleerd. Denk aan ondersteuning voor Exchange servers en andere zakelijke applicaties, maar ook medische software of leuke spelletjes voor tien euro. Er is ook een gratis dienst die vrienden met een iPhone binnen een radius van tien mijl laat zien, dankzij de gps-ontvanger.

Zowel de  ontwikkeling als de installatie van iPhone-applicaties is eenvoudiger dan bij concurrenten als Nokia’s Symbian of Windows Mobile, zegt Apple. Van programma’s die via de App store verkocht worden, vraagt het bedrijf wel dertig procent van de licentieprijs.

Bekijk hier de keynote

Specificaties:

Schermgrootte 9,0 cm/3,5 inch (diagonaal)
Beeldschermresolutie 480 x 320 pixels (163 ppi)
Invoermethode Multi-Touch
Opslagruimte 8 GB of  16 GB
Netwerk:
UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
Wi-Fi (802.11b/g)
EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
Bluetooth 2.0 + EDR
GPS
Camera: 2,0 megapixels
Batterij:
Gesprekstijd: tot 5 uur (3G), tot 10 uur (2G)
Stand-bytijd: tot 300 uur
Internetgebruik: tot 5 uur (3G), tot 6 uur (Wi-Fi)
Videoweergave: tot 7 uur
Geluidsweergave: tot 24 uur
Afmetingen: 115 x 62,1 x 12,3 mm
Gewicht: 133 gram
    • Marc Hijink