Acht krijgt op valreep nieuwe coach

De Nederlandse roeibond KNRB heeft amper anderhalve week voor het olympisch kwalificatietoernooi in Poznan besloten de coach van de Mannen Acht te vervangen. De taken van Jan Klerks worden overgenomen door de Australische ex-roeier David McGowan.

De Mannen Acht eindigde vorige week bij het wereldbekerevenement in Luzern als achtste en laatste. Die matige prestatie maakte duidelijk dat veranderingen noodzakelijk waren. Toen bleek dat Klerks niet meer kon rekenen op het vertrouwen van de volledige groep, was zijn vertrek onvermijdelijk. „Het is niet leuk, maar wel nodig”, zei topsportcoördinator Koen van Nol tijdens de strijd om de Holland Beker op de Amstelveense Bosbaan.

De Acht, die op de Bosbaan won, moet volgende week woensdag de finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Polen winnen om naar Peking te mogen. Een zware opgave voor de equipe die dit wereldbekerseizoen nog geen A-finale bereikte. Van Nol: „De roeiers hebben een andere omgeving nodig. Iemand die écht boven de groep staat. Die in duidelijke bewoordingen vertelt wat er moet gebeuren.”

Klerks zelf reageerde gelaten op de laatste ontwikkelingen: „In het roeien gaat het altijd om selecteren en roeiers wegsturen. Als je zelf aan de beurt bent, moet je daar niet moeilijk over doen. Dat hoort er gewoon bij.”

De coach had eerder deze week nog samen met bondstrainer Mark Emke besloten om Simon Glazenborg, Reinder Lubbers en stuurman Hergen Meijer te vervangen door stuurman Peter van Wiersum, Meindert Klem en Olivier Siegelaar. Die twee laatstgenoemde roeiers waren de afgelopen maanden actief in de dubbeltwee. „Nee, ik had niet gedacht dat ik de volgende zou zijn”, zei Klerks. „Maar goed, als er één roeier over mij twijfelt, dan ga ik. En ik denk dat McGowan een prima coach is. Ik wens ze alle succes.”

McGowan maakte deel uit van de Australische vier-zonder-stuurman die bij de Spelen van Athene als vierde eindigde. Vorig jaar begeleidde hij met veel succes de lichte Mannen Acht. Die ploeg won in München goud. (ANP)